Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagat – Harsas fastighetsägare vill inte ha vindkraft på Blacksåsberget

/
  • Svedbovallen är ett av de ställen i Harsa som många turister besöker och vars unika miljö Harsa fastighetsägarförening vill bevara.

Nyligen tog myndighetsnämnden beslut om att den planerade vindkraftsparken på Blacksåsberget ska behandlas som ett anmälningsärende, trots att tjänstemännen anser att verksamheten kräver tillstånd hos länsstyrelsen. Nu har det beslutet överklagats.

Annons

Vindmark skickade under våren in två bygglovsansökningar som gäller vardera fem och sex verk på Blacksåsberget och Bondarvsvallsberget.

Men området kring Blacksåsberget finns inte med i kommunens vindkraftsplan. Det är också ett riksintresse för friluftsliv som miljöenheten tror kan ta stor skada av buller, skuggbildning och en förändrad landskapsbild. Området ligger också strax intill Sörbyparken och kan enligt miljöenheten ses som en utökning av den, vilket är tillståndspliktigt hos länsstyrelsen.

Läs också: Ingen samsyn under samråd

Det tycker dock inte majoriteten av politikerna i myndighetsnämnden, som vid sitt senaste möte tog beslut om att ärendet ska gå igenom en enklare hantering i kommunen i stället för en hårdare villkorsprövning hos länsstyrelsen.

Nu har det beslutet överklagats. Det är Harsa fastighetsägarförening med ordföranden Lennart Wahlström i spetsen som vill att länsstyrelsen ska ta beslut i ärendet.

– Vi anser att politikerna har lyssnat mer till möjliga sysselsättningar än att följa miljöbalken. Det är ovanligt att ett ärende hanteras så här, att nämndemän väljer att gå den här vägen när tjänstemännen tydligt säger att det är ett brott mot miljöbalken, säger Lennart Wahlström.

Läs också: (S) attackerar tjänstemän för vindkraftsärende: Vill hindra informationsmöte

Läs också: Tjänstemännen om (S)-attack: "Det är allvarliga anklagelser"

Omkring 75 fastighetsägare är med i föreningen. De oroar sig för att vindkraftsetableringarna kommer att negativt påverka den unika natur- och kulturmiljön i området och skada det aktiva friluftslivet i Harsa. Bullernivån anses bli för hög i den ostörda naturmiljön.

Föreningen påpekar att det finns likvärdiga och bättre lokaliseringar för vindkraft. Enligt tidigare politiskt beslut är Blacksåsberget ett område som ska bevaras.

– I kommunens översiktsplan står också att avsteg från vindkraftsplanen endast får ske restriktivt. Det har också länsstyrelsen påpekat för dem, och ändå går de och ger tillstånd till tillåtlighetsprövning lokalt här, säger Lennart Wahlström.

När länsstyrelsen tar beslut ställs numera villkor om att 500 000 kronor per verk betalas in som säkerhet för återställning, som exempelvis i beslutet om Kölvallen .

Läs också: Så stor kan säkerheten bli för ny vindkraftpark

Men kommunen får inte ställa några sådana villkor. Om företaget går i konkurs kan det bli markägaren som får betala kalaset.

Läs också: Vindkraft kan bli dyrt för markägare – riskerar miljonsmäll

Lennart Wahlström tror att markägarna tar en stor risk genom att tillåta ett företag att bygga utan en tillståndsprövning.

– Det är stor risk för markägare att släppa in ett ekonomiskt företag och det är låg lönsamhet i vindkraft nu, säger han.

Lars-Erik Persson är vallägare i Harsa och suppleant i styrelsen för Harsa fastighetsägarförening. Han är bekymrad över vindkraftsplanerna kring Harsa.

– Många turister som kommer hit säger att det är ett helt fantastiskt område. Och nu vill man förstöra det här. Politikerna som ställer upp på det här är oansvariga, tycker jag.

Mer läsning

Annons