Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntat miljonöverskott i Färila

Färila kyrkliga samfällighets kyrkofullmäktige kunde på tisdagskvällen glädja sig åt att en förväntad förlust på 800 000 kronor i fjol blev till ett miljonöverskott.

Annons

Pastoratet, som omfattar församlingarna Färila-Kårböle och Los-Hamra, lyckades vända det förväntade underskottet mycket tack vare 1 miljon kronor mindre utgifter än väntat på personalsidan. Det handlade bland annat om mindre utbildningskostnader, vakanser täcktes med egen personal och minskad sysselsättningsgrad i ett par tjänster.

Andra poster värda att nämna är bättre utfall av prästlönetillgångarna, högre avkastning än beräknad från de finansiella tillgångarna, mindre energikostnader och färre kremeringar.

Framtiden för kyrkans ekonomi är fortsatt osäker med naturliga utträden genom dödsfall och få som söker aktivt medlemskap.

– Prognosen framåt ser inte så ljus ut. Fortsätter vi som vi gör med den verksamhet vi bedriver nu kommer vi att gå med underskott, säger ordföranden Helena Emanuelsson Brink.

Eventuella höjningar av kyrko- och begravningsavgifter kommer att beslutas om först i november men enligt Helena Emanuelsson Brink är det inte säkert att det kommer att behövas.

– Vi hade ett underskott på begravningsverksamheten men jag tror att vi kommit ikapp där. Vi får se hur det ser ut i november, säger hon.

Mer läsning

Annons