Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrygg efter hundattack

/
  • Marianne Wahlberg och hennes hund Skipper känner sig inte längre trygga på sina promenader genom bostadsområdet på Gärdeåsen efter hundattacken för två veckor sedan.
  • Ett rejält blåmärke på överarmen, troligen efter ett bett, är ett minne av hundattacken.

Hos polisen i Gävleborg har antalet anmälningar där hundar varit inblandade ökat de tre senaste åren.

Annons

Sett till perioden januari-augusti var siffran för 2010 55 anmälningar. 2011 hade anmälningarna under samma period ökat till 75 för att i år stanna vid 69. Sett till helår för 2010 och 2011 var siffrorna 90 respektive 114.

Marianne Wahlberg i Ljusdal är en av dem som drabbats av hundattack.

Hon har känt sig trygg när hon på kvällarna tagit sin kinesiska nakenhund Skipper på en kvällspromenad genom bostadsområdet på Gärdeåsen i Ljusdal. Men den 20 augusti förändrades allt.

Marianne och Skipper mötte på sin kvällsrunda en man med två hundar i sällskap.

– Jag hörde den ena hunden skälla bakom min rygg och när jag vände mig om kom han springande mot mig. Ägaren orkade inte hålla emot och tvingades släppa kopplet varför hunden kom loss, berättar Marianne.

Den stora hunden hoppade upp mot Marianne, som kände hur det "rev till" på låret och i ryggen. Hon är inte helt säker, men tror att hundens käftar slöt sig om hennes överarm.

Marianne uppsökte sjukhus och få sina skador dokumenterade. Där konstaterades att hon fått tydliga rivmärken på lår och rygg efter hundens klor. Ett stort blåmärke på ena överarmen är troligen minnet av ett bett, som dock inte orsakat några sår. Efter lite omplåstring kunde Marianne åka hem.

Händelsen har satt djupa spår hos Marianne.

– Jag har alltid känt mig trygg när jag och Skipper gått vår runda, och aldrig känt något hot från några hundar, även om vissa är nyfikna och gärna vill komma fram och nosa. Men efter det här vågar jag inte gå ut ensam med Skipper. På kvällarna har jag sällskap av en väninna för att det ska kännas tryggare, säger Marianne.

Mer läsning

Annons