Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för dalande konjunktur

Efter att Mekanotjänst varslat 20 anställda i Järvsö berättar nu andra industriföretag om deras situation i det dalande konjunkturläget. Flera går en osäker framtid till mötes.

Annons

Konjunkturen fortsätter nedåt och orderingången för svensk industri minskar på bred front, enligt Teknikföretagens konjunkturbarometer. En ekonomisk oro är tydlig även inom Ljusdals kommun. I går gav Mekanotjänst besked om att 20 av 130 anställda i Järvsö varslas. Hos industriföretaget Qpax fick tre anställda varsel om uppsägning under våren. Om avsägningarna träder i kraft sker det troligen i mitten av oktober. Qpax, som tillverkar extraljusfästen, takbågar och sidoskydd till bilar, är beroende av bilmarknaden.

- Det är svårt att säga hur det kommer att gå, konjunkturen är ju som den är. Men vi har tappat ganska mycket. Säljs det inga bilar så säljer inte vi några produkter heller, så vi får se hur det utvecklar sig, säger Marlene Sandstedt, Qpax vd.

Den nedåtgående konjunkturen slår också hårt mot trävaruindustrin. För Setras sågverk i Färila påverkar även den ekonomiska oron i Europa på så sätt att företagets kunder inte vågar binda upp sig till långa affärsavtal.

- Affärerna rullar på, men de är korta och snabba. Det är kort horisont där vi inte kan se mer än ett par månader framåt i tiden, säger Mattias Forslund, platschef på Setra Färila.

Sågverket gav besked om varsel för fyra anställda redan ifjol. Tanken var att de skulle få lämna sina jobb i maj i år. Men nu är den sista arbetsdagen framskjuten till den 30 september, samtidigt som det pågår förhandlingar med facket om att eventuellt skjuta upp avskedningarna ytterligare.

Läs mer industriföretagens situation i lördagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons