Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för Barnens trädgård

/
  • Barnens trädgård har varit mycket välbesökt i sommar. Bilden är från 2009, när Melvin Karlsson lekte framför småstugorna som är byggda i hälsingegårdsstil.

Barnens trädgård på Stenegård i Järvsö har drivits i ett projekt som nu har tagit slut. Förhoppningen är att kommunen driver barnverksamheten där vidare.

Annons

Barnens trädgård drevs i ett tvåårigt Leader-projekt. När kommunen i fjol tog över Stenegård tog de inte över Barnens trädgård, utan det gjorde Järvsö hembygdsförening som också lyckades få projektet förlängt i ett år.

– I höst ska vi slutredovisa det och sen är projektpengarna och projektet slut, säger Sören Görgård, hembygdsföreningens ordförande.

– Och det går inte att driva vidare av egen kraft.

Barnens trädgård med de små stugorna har varit välbesökt. Rapporten från personalen visar att de i genomsnitt haft 200 besökare per dag och 1 400 besökare i veckan.

Sören Görgård har gjort en grov beräkning och konstaterat att det krävs minst 150 000 kronor för att driva Barnens trädgård. Han ser ingen annan möjlighet än att kommunen tar över.

Ljusdals kommunfullmäktige har tidigare sagt att Stenegård ska drivas vidare i kommunal regi åren 2013–2015 och att det ska utvärderas under tiden. Nu i november ska frågan om organisation, pengar och tänk runt Stenegård åter tas upp i kommunfullmäktige.

– Vi är inte riktigt där än, men målsättningen är att Barnens trädgård ska fortsätta vara öppen på nåt sätt. Det finns ingen lösning i dag, men det är klart att har man byggt upp en verksamhet bör den drivas vidare på något vis, säger Nicklas Bremefors.

Mer läsning

Annons