Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orglarna omistligt kulturarv

/
  • Utredaren och förre landshövdingen Jan Rydh, Stockholm, beskriver orglarna i Ljusdal som en omistlig kulturskatt och en tillväxtfaktor av oanade dimensioner.Foto: Linda Mårtensson
  • Förre domkyrkorganisten Rolf Ericzon gav åhörarna ett smakprov på vad han själv och den moderna Setterqvist-orgeln i Ljusdals kyrka kan prestera.

Utredaren Jan Rydh presenterade i veckan sin rapport om orglarna i Ljusdals kyrka inför ett 30-tal intresserade.

Annons

Sällan eller aldrig har väl en utredning varit så entydigt positiv och fylld med en sådan framtidsvision, som den Jan Rydh presenterade.

Den så omdebatterade, nedmonterade och delvis förstörda Gren & Stråhleorgeln, som ligger i lådor i klockstapeln vid Ljusdals kyrka, är ett så unikt kulturarv att dess like inte finns. Orgeln från 1700-talet är den enda kvarvarande i sin storlek och ett kulturarv som inte får förstöras, förklarade Jan Rydh.

– Det finns få församlingar i Sverige som har sådana förutsättningar som Ljusdal har, förklarade han, och ser framför sig en användning med spetsutbildning, seminarieveckor, orgelakademi och turistisk magnetism som ger orten en särställning inom kyrkans orgelmusik.

Nu tvingas musikhögskolornas orgelstuderande till studiebesök i Sydeuropa för att se och höra riktigt gamla orglar.

Sedan juletid har Jan Rydh genomfört sina undersökningar om orglarna i Ljusdal, och då innefattar det inte bara de två nu befintliga i Ljusdals kyrka utan orglarna även i övriga krykor i kommunen.

I augusti kommer utredaren Jan Rydhs slutrapport om projektet.

Mer läsning

Annons