Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgen backar om semesterstopp

Omsorgsförvaltningen tog ett beslut om semesterstopp för personalen. Efter facklig kritik mot beslutet gav Socialdemokraterna i Ljusdal omsorgsnämndens ordförande Markus Evensson (S) uppdraget att försöka ändra beslutet, som efter deras påtryckningar nu dras tillbaka.

– Det är för mig fullständigt horribelt att arbetarekommunen gör så, säger oppositionsråd Lars Molin (M).

Annons

Det beslutade semesterstoppet skulle ha gällt ordinarie personal inom äldre– och handikappomsorgen i Ljusdals kommun mellan den 22 december 2012 och den 2 januari 2013.

Syftet med det tänkta semesterstoppet var att behålla en hög vårdkvalité även under jul och nyår, genom att ha en hög andel av ordinarie personal på plats.

Under tisdagseftermiddagen, efter kritik från såväl Kommunal, Markus Evensson (S) och Socialdemokraterna drog socialchef Marita Wikström tillbaka beslutet, på grund av att hon inte vill ta någon strid. Men hon riktar kritik mot Socialdemokraternas agerande.

– Egentligen kan de inte göra så. Som chefer och enhetschefer har vi full delegation att bevilja och avstå semester. Jag blev uppmanad att ändra mitt beslut, säger hon.

Oppositionsråd Lars Molin (M) riktar även han stor kritik mot Socialdemokraternas agerande.

– De undergräver verksamhetschefens auktoriteter och hennes möjlighet att agera. Det är oacceptabelt, säger han.

Markus Evensson säger att anledningen till att han lämnade in en vädjan om att ändra beslutet beror på att han tycker att ett generellt semesterstopp är felaktigt.

– Vi som politiker har delegerat beslut till verksamheten, men i det här fallet tyckte vi att det gått för långt, säger Markus Evensson.

Ingrid Sundström, verksamhetschef för äldreomsorgen, säger att eftersom att detta egentligen är en fråga för verksamheten och inte för politikerna kommer de fortfarande att vara restriktiva med att utdela semester.

– Vi ska ha minst 50 procent av den ordinarie personalen på plats, säger hon.

Mer läsning

Annons