Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Olyckan kunde hända här!"

/
  • Efter att en sjuårig pojke skadats allvarligt när han fick ett vältande fotbollsmål över sig höjs rösterna för en säkrare lösning för flyttbara mål.
  • Magnus Johansson menar att det främst är utanför träningarna som olyckor kan ske.

Efter att en sjuårig pojke skadades svårt av ett fallande fotbollsmål i Njutånger på tisdagen efterlyses nu en översyn av säkerheten vid idrottsplatserna.

– Kommunen skulle behöva göra en kontroll, säger juniortränare Magnus Johansson.

Annons

Det var på tisdagskvällen som en sjuårig pojke från Njutånger av okänd anledning hamnade under ett fotbollsmål när detta välte. Pojken ådrog sig allvarliga huvudskador och vårdas på sjukhus. Polisens undersökning visade att målet bara satt fast i en av fyra fästpunkter. Tränare och ansvariga tjänstemän menar att en liknande olycka skulle kunna ske i Ljusdal.

Olycksrisker föreligger framför allt med de mindre målen som används av juniorer, så kallade sjumannamål. Medan de fullstora målen är förankrade i marken kan de mindre enkelt flyttas på hjul som fälls ned utan att fästas när målet ska användas.

– Det är sällan de sitter fast i marken. Man förstår att det kan hända, säger Magnus Johansson, tränare för Ljusdals IF:s juniorer.

Han menar att risken för olyckor vid träningar är liten då bara ledarna får flytta målen och klättring på målen är förbjudet.

Pelle Ferm, fritidschef i Ljusdals kommun, har reagerat på olyckan i Njutånger men har inga planer på att ändra några rutiner i dagsläget.

– Jag har gjort min personal uppmärksam på det här. Sedan om det kommer några riktlinjer från fotbollsförbundet eller så får vi se. Men det går inte att förebygga helt, säger han.

Pelle Ferm säger att alla idrottsanläggningar i Ljusdals kommun inspekteras en gång om året av en oberoende besiktningsman. Problemet är att de mindre fotbollsmålen måste kunna flyttas för att variera storleken på fotbollsplanen.

Mer läsning

Annons