Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart när kräftor kan fiskas igen

Kräftpesten har slagit hårt mot vatten i Ljusdals kommun. Men en projektredovisning ger ändå hopp om att det ska gå att fiska flodkräftor igen.

Annons

– Det finns ett bestånd av flodkräftor. Men jag förstår att fiskevårdsområdena är försiktiga om det blir tal om att tillåta kräftfiske igen, säger Peter Hallgren som arbetar med Ljusdals kommuns fiskeplan och som också varit projektledare för kräftprojektet.

Berörda områden är Järvsö, Ljusdal, Färila och Kårböle fiskevårdsområden. Insatserna har främst riktats in på omfattande provfisken, men det har även återintroducerats kräftor inom systemen samt sumpats kräftor för att utreda eventuell kraftpest.

Mycket tyder på att flodkräftan är utslagen i Ljusnan norr om Laforsen och i Kårån.

I biflöden till Ljusnan i till exempel Färila finns det fortfarande kräftor. Enligt projektrapporten vårdas dock dessa bestånd ömt och anses i nuläget vara för känsliga för att fiske ska tillåtas.

Återinplantering av 350 kräftor från andra vattendrag i Sillerboån vid Tallåsen följs med spänning och i Peter Hallgrens projektrapport föreslås provfiske efter kräftor nästa år.

Mer läsning

Annons