Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohållbar situation för lärare i Ljusdal – facket pekar ut olaglig betygsättning

Bristen på behöriga lärare skapar en ohållbar arbetssituation för legitimerade lärare i Ljusdals kommun. Det konstaterar både facket och kommunens skolledning. Samtidigt har Skolinspektionen uppmärksammats på betygsättning som kan strida mot skollagen.

Annons

Att uppemot 3 av 10 lärare i kommunen saknar lärarlegitimation skapar bekymmer för de lärare som redan har behörighet. Det vittnar nu fackliga representanter och skolledningen om.

En stor del av problematiken är att behöriga lärare tvingas fungera som en slags tillsynslärare, som bistår lärare som saknar legitimation med allt från handledning i det praktiska arbetet till betygsättning.

Läs också: Kommunen får kritik för brist på behöriga lärare: "Det är jätteunderligt"

Enligt Christian Jensen, fackligt ombud för Lärarnas riksförbund, har kommunens skolledning inte visat hur arbetet ska organiseras med tanke på detta.

– De lärare som är legitimerade och får sätta betyg kommer i princip att få jobba ihjäl sig. Vilket betygsunderlag ska de sätta betyg på? Ska de gå på hörsägen eller något som de faktiskt upplevt? Det här handlar om myndighetsutövande, då ska man själv ha på fötterna, säger Christian Jensen.

Att arbetsbelastningen ökar rejält för legitimerade lärare bekräftas av skolchefen Monica Hallquist.

Läs mer: Trots ny lag – inte alla lärare har lärarlegitimation inför skolstart

– Konkreta problem som jag kan se är att det tar tid för legitimerade lärare att vara behjälpliga och handleda andra lärare i det praktiska arbetet, inför bedömning, betygsättning och såna saker, säger hon.

Har ni rutiner eller organisation för att hantera de här problemen?

– Hur det ser ut på respektive skola är jag lite osäker på. Men vi har tagit ett helhetsgrepp om det här i kompetensförsörjningsplanen, där har vi kommit en bra bit på att hitta åtgärder. Du ligger lite för tidigt med dina frågor. Men vi lever med problematiken här och nu, säger Monica Hallquist.

Men är det en hållbar situation för de legitimerade lärarna?

– Nej, det är inte hållbart. Vi jobbar så mycket vi kan för att göra det bättre.

Som en konsekvens av lärarbristen har Skolinspektionen i sommar blivit uppmärksammade på betygsättning som enligt facket strider mot skollagen.

En anmälan som gjordes i juni handlar om Stenhamreskolan i Ljusdal. Där har facket reagerat på att rektorn beslutat om betyg, trots att det ska ha funnits behöriga lärare på skolan vid tillfället.

På Stenhamreskolan har betyg satts på ett sätt som strider mot skollagen, enligt en anmälan till Skolinspektionen.

Skolinspektionen avslog ärendet och menar att det är upp till huvudmannen, alltså Ljusdals kommun, att vidta åtgärder vid eventuella brister. Men kommunens skolchef Monica Hallquist säger sig veta för lite om det enskilda fallet för att ha en åsikt.

Den aktuella rektorn, Stenhamreskolans Christer Stenberg, vill inte heller kommentera det enskilda fallet.

– Vi håller på att skriva ett formellt svar. Så det vill jag inte kommentera än, säger han.

Men händer det att du sätter betyg som rektor?

– Inte som rektor utan som legitimerad lärare. Jag har tidigare, inte i våras, varit handledare och medbedömare till obehöriga lärare i egenskap av legitimerad lärare.

Men arbetar du något som legitimerad lärare i det dagliga nu?

– Skolverket kom med nya direktiv om att legitimerade lärare också måste jobba med undervisningen som medbedömare, men så var det inte tidigare när jag gjorde det, säger Christer Stenberg.

Frågan är om man med den rådande bristen på behöriga lärare kan vara säker på att få en rättvis bedömning som elev i kommunens skolor? Skolchefen Monica Hallquist svarar:

– Vi gör allt för att säkerställa det. Hundraprocentigt säker tror jag inte att man kan vara någonstans faktiskt.

Läs även: Insändare: Märkligt sätt av Ljusdals kommun att värdera kompetens

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Annons