Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oasen stängs och gata/park bantas

Fem tjänster på enheten gata/park, restaurang Oasen och ett tillagningskök i Los är i farozonen om samhällsbyggnadsnämnden tvingas spara nära 3,3 miljoner kronor 2010.

Annons

Det blir sannolikt inte tal om uppsägningar. Men samhällsbyggnadsnämnden kan vid pensioneringar tvingas dra in tjänster om sparkravet måste infrias nästa år.

Nämndens arbetsutskott valde på tisdagen att rekommendera nämnden att stå fast vid den ursprungliga budgetramen för 2010 på 55,7 miljoner kronor. Men samtidigt behandlades också sparförslaget med konsekvensanalys som de ledande politikerna i kommunen kan tvinga samhällsbyggnadsnämnden att följa under nästa år.

Jämfört med de stora nämndernas sparkrav ser kanske inte 3,3 miljoner så mycket ut. Men det får ändå en del konsekvenser om det förverkligas.

Enheterna kost och städ ligger utanför nämndens sparlista men kan ändå tvingas till besparingar för att underlätta för de två stora nämnderna genom att behålla årets prisnivå nästa år. Tydligast märks det i sådana fall inom kostenheten. Där ökar kostnaderna för löner och livsmedel. För att kompensera detta föreslås en stängning av restaurang Oasen på sjukhusområdet i Ljusdal som ska ge 450 000 kronor i besparing i själva verksamheten och 90 000 inom administrationen.

I Los finns i dag tillagningskök både på skolan och inom äldreboendet Furugården. Där kan ett kök bli enbart mottagningskök och 320 000 kronor därigenom sparas in på en tjänst som så småningom kan dras in vid pensionsavgång.

Pensionsavgångar, två i år och tre nästa år, ska ge nära 1 miljon kronor på enheten gata/park 2010 om samhällsbyggnadsnämnden tvingas spara. Förvaltningsledningen hävdar dock att förändringen i sådana fall märks inte minst vid snöröjning och på underhållet på vatten- och avloppssidan.

Minskat underhåll på vägar ska ge 411 000 kronor även om det varnas för större kostnader i framtiden om sparkravet klubbas igenom. Minskat underhåll och billigare el ska spara 368 000 kronor när det gäller vägbelysning.

Fritidsenheten väntas ge mindre till investering i samlingslokaler, slopa inventariebidrag till föreningar liksom grundbidrag till handikapp- och pensionärsorganisationer samt antidopningsbidrag. Fritidsenheten vill också säga upp avtalet för Los idrottshall eftersom barn- och utbildningsnämnden använder den mest. Enhetens möjligheter till sparande ligger därmed på 882 000 kronor.

Fastighetsenheten kan möta ökade löner och dyrare uppvärmning med att spara 400 000 kronor på periodiskt underhåll.

 

Mer läsning

Annons