Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska ge nyanlända jobb

/

Konsten att lägga gat- och marksten lär sig nu 15 nyanlända kommuninvånare i före detta Kährs lokaler i Ljusdal. Det är ett led i utbildning i mark- och anläggningsarbete, som ska kunna ge dem en plats på arbetsmarknaden.

Annons

Efterfrågan på personal inom mark- och anläggningsarbeten har ökat, men arbetsgivare har svårt att hitta personal bland arbetssökande som klarar den typen av arbeten. Så när ett av de stora bolagen tog kontakt med Arbetsförmedlingen i Ljusdal och redogjorde för sina problem föddes tanken på att låta nyanlända kommuninvånare få en chans att komma ut på arbetsmarknaden. Några speciella språkkunskaper erfordrades inte, vilket passade det syftet.

I november började 20 nyanlända en fyra veckor lång förutbildning, vilket skulle introducera dem i yrket och ge dem en chans att få prova på yrket. Efter de fyra veckorna har gruppen decimerats till 15 personer, som nu är halvvägs i sin utbildning i att lägga gat- och marksten.

Alla har goda möjligheter att kunna få ett jobb efter avslutad utbildning, även om den korta kursen inte leder fram till något yrkesbevis.

Förutom det praktiska arbetet med att sätta kant-, gat- och marksten får deltagarna under kursen i teorin lära sig ledningsbyggnad och anläggning av grönytor. Dessutom ingår ritningsläsning, förberedande markarbeten, ballast- och materialkunskap, beräkning av materialåtgång och yrkessvenska i kursplanen.

Mer läsning

Annons