Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybo skola brinner för miljön

/
  • Barnen på Nybo skola har fram till och med sportlovsveckan på sig att samla in ljuskoppar som ska återvinnas.

Att tävlingen värmeljusjakten uteblir i år hindrar inte barnen i Nybo från att tävla mot sig själva.

Annons

"Tjugo!", "Sjuhundra miljarder!". Gissningarna duggar tätt i samlingsrummet på Nybo skola. Att gissa antalet ljuskoppar är svårt men den riktiga utmaningen blir att slå förra årets insamlingsrekord på 32 261 stycken.

De senaste tre åren har IKEA anordnat tävlingen "Stora värmeljusjakten" för barn mellan 6-9 år. I år hålls ingen tävling men barnen samlar ändå.

– Vi hittade det här av en slump förra året och började ganska sent, i februari, säger förskollärare Maud Jonsson.

Trots att skolan bara fick några veckor på sig lyckades de samla ihop säckvis med ljuskoppar som sedan skickades till återvinningscentralen. Startskottet för årets insamling gick i måndags och redan ligger uppskattningsvis 400-500 aluminiumbehållare i en hög på golvet och det är många som hjälpt till genom att skänka.

– Det är flera som har ringt och frågat om jag vill komma och plocka upp kassar med tomma ljuskoppar, säger Maud Jonsson.

Maud Jonsson menar att projektet blir ett naturligt sätt att göra barnen medvetna om frågor som rör miljö, kretslopp och återvinning.

– När man säger att förra årets insamling genererade 2 100 cyklar blir det väldigt konkret. Barnen förstår mer än man tror, säger Maud Jonsson.

Mer läsning

Annons