Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända får yrkesidentitet

/
  • Mostafa Touil är ledare för projektet i Järvsö.
  • Tre av de nyanlända som söker en yrkesidentitet via plattformen i Järvsö, från vänster Salih Soliman Ahmed, Abdallah Hamed Ibrahim och Jing Yi Huang.
  • – Vi ser vi med spänning fram mot att driva projektet mot ett lyckat resultat, säger Johnny Svensson från bygderådet.
  • Gruppen träffas varje dag i bygderådets lokaler i Järvsö, från vänster strategiske ledaren Kee Bergman, Jing Yi Huang och Abdallah Hamed Ibrahim.

Fyra nyanlända ingår i den plattform om yrkesidentitet, som nu dragits igång i Järvsö. De fyra har skiftande bakgrund och yrkeserfarenheter från sina hemländer och söker nu en möjlighet att ta sig in på den svenska reguljära arbetsmarknaden.

Annons

Att som nyanländ komma till Sverige och få ett jobb är ofta en lång och krånglig väg. Språket är det största hindret och därför kombinerar de fyra arbetet med att skaffa sig en yrkesidentitet med studier i svenska för invandrare.

Totalt deltar i dag 14 nyanlända, tio i Ljusdal och fyra i Järvsö, i det pilotprojekt som dragits i gång i Ljusdals kommun och som är på god väg att få efterföljare runt om i Gävleborg. Nästa år öppnas också en plattform i Färila.

– Med mental träning och scenarioträning för att kunna ta tag i sin egen karriär ska de kunna göra sig attraktiva på arbetsmarknaden, säger Kee Bergman, som är strategisk ledare för pilotprojektet.

Med övningar och aktiviteter ska de lära sig att knäcka koderna som finns på arbetsmarknaden och lära sig yrkesspråket.

På det privata planet finns integrationsstöd via den lokala vänskaps- och integrationsföreningen: Via den får de lära sig att integrera i samhället utan att behöva ge avkall på den egna kulturen.

Resultaten har inte låtit vänta på sig, I dag finns en deltagare som har siktet inställt på lärarutbildning och fyra deltagare är på väg mot att bli undersköterskor. Dessutom har två deltagare fått anställning i projektet som ledare.

Mer läsning

Annons