Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya värmepannan är invigd och klar

/
  • Ljusdal energis nya fjärrvärmepanna och rökgaskondensator i Sjulhamre.
  • Bränsleklon väger hela tre ton, och kan totalt lyfta 15 ton bränsle. Den matar anläggningen var 10:e minut när den är i full gång.
  • Invigningen av pannan innebar en rundvandring för de inbjudna, som bland annat innefattade Ulrika Jardefelt, vd för Sveriges fjärrvärme.

Ljusdal Energis nya fjärrvärmepanna i Sjulhamre, som tagit runt tre och ett halvt år att bygga, är nu invigd.
– Det är jätteinspirerande att se vad de har byggt här, säger Ulrika Jardefelt, vd på Svensk fjärrvärme.

Annons

Den nya fjärrvärmepannan stod helt klar i februari, men med sommaren kom ju värmen, och det är först nu den kommer att köras på riktigt.

Läs mer: Värmeverk riskerar ännu en försening

Invigningen skedde på onsdagen, då politiker och tjänstemän från Ljusdals kommun, styrelsen i Ljusdal energi och kollegor från Bollnäs energi bjöds in för lunch och en guidad tur inne i fjärrvärmeverket.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt, framförallt att vi fått bort det här med oljan, vi har eldat många kubikmeter olja tidigare – och eldar man en dag med olja så kostar det 250 000 kronor, säger Björn Brink, ordförande i Ljusdal energis styrelse.

Den nya fjärrvärmepannan kommer tillsammans med den gamla pannan i Sjulhamre innebära att verket klarar temperaturer ner mot 25 minusgrader innan oljan tvingas användas.

Anders Bergh, tillförordnad verksamhetschef för fjärrvärme i Ljusdal energi, hoppas att man inte ska behöva slå på oljan alls – utan bara elda med så kallat fastbränsle.

Fjärrvärmepannan går på Grot (förkortning av grenar och trädtoppar), bark och trädelsflis. Så kallade rena sågverksprodukter.

Detta tillsammans med rökgaskondensatorn som satts in gör att det mesta som kommer ut ur skorstenen är vattenånga, enligt Anders Bergh.

Rökgaskondensatorn gör också att 20 procent mer energi tas hand om i bränslet jämfört med hur det såg ut tidigare. Detta berättar Håkan Jonsson, produktionschef Ljusdal energi.

Förutom rundturen på värmeverket tog också en sedvanlig invigningsceremoni plats – i alla fall nästan. Saxen hade bytts ut mot en brännare.

Höll i brännaren gjorde Ulrika Jardefelt, vd för Sveriges fjärrvärme. Hon var imponerad av den nybyggda pannan.

– Det handlar ju om att kunna använda sig av förnybara och återvunna bränslen för att värma hela Ljusdal, säger hon och tillägger:

– Det var roligt att se.

Se TV: Här rivs klassiska skorstenen

Läs mer: Viktigt steg för handel på Östernäs

Mer läsning

Annons