Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler för fyrverkerier för att skydda djuren: "Vi välkomnar de här begränsningarna"

/
  • Fyrverkerier kan vara jobbiga för många djur. Därför har nya regler införts i Ljusdals kommun om när och var fyrverkerierna får användas.

Fyrverkerier är ett vanligt inslag i samband med nyår och för vissa djur är de riktigt jobbiga. I Ljusdal gäller nya regler för när och var man får skjuta raketer på grund av detta. Veterinären Anna Lindmark ser positivt på de nya reglerna och tipsar samtidigt om vad man som djurägare kan göra för att underlätta för sitt djur.

Annons

Kommunfullmäktige i Ljusdal beslutade i mars om nya regler gällande användandet av fyrverkerier i kommunen. På nyårsafton får de bara avfyras mellan klockan 21 och 01 följande dag, såvida man inte har ett tillstånd från polisen.

Beslutet att ändra reglerna togs efter att tre medborgarförslag lämnats in som handlade om att begränsa användandet av fyrverkerier och smällare så att inte människor och djur ska fara illa av de höga ljudvolymerna de medför.

Läs även: Hon får politiker att begränsa smällar

Anna Lindmark är veterinär på Hälsinge smådjursklinik och hon tror att de nya bestämmelserna gällande fyrverkerier kan ge bra effekter.

– Det kan säkert vara jätteskönt. Det är lite lättare om det bara rör sig om fyra timmar. Vi välkomnar de här begränsningarna.

Enligt henne finns det också skillnader i hur olika djur reagerar på smällarna. Det är framför allt hundar som påverkas av både ljud och synintryck.

– En del djur bryr sig inte, medan en del blir skräckslagna, gömmer sig och vågar inte gå ut. För många djur är det jättejobbigt. Generellt sett bryr sig katter inte lika mycket. De kan vara inomhus på ett annat vis, men en hund måste ju förr eller senare ut och rastas.

Läs också: Hälsinge Smådjursklinik har öppnat i Ljusdal: "Vi har haft jättemycket att göra"

Anna Lindmark säger också att det är många djurägare som uppsöker veterinär innan nyårsafton för att få lugnande medel till sina husdjur.

– Vi vill gärna prova preparaten i god tid för att se hur stor dos det ska vara och även för att se hur djuret reagerar. Vi brukar inte få in så många akutfall på nyårsafton. Det är främst dagarna innan som folk kommer för att höra sig för och få preparaten.

Hon har en del råd om vad man som djurägare kan tänka på i samband med fyrverkerier.

– Har man ett djur som är oroligt så ska man ha det där djuret inte ser och hör så mycket. En del brukar till exempel åka ut till sommarstugan då det kan vara lugnare där. Det finns receptfria lugnande preparat, men dessa kan alltså vara bra att prova innan. Sedan finns det också preparat på recept för de djur som behöver något starkare.

Mer läsning

Annons