Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Ljusdal ställa om

/
  • Under en vecka i april ska Ljusdals invånare inspireras till att bli mer klimatsmarta.

Förberedelserna är i full gång för ännu en Framtidsvecka med fokus på miljö och hållbar utveckling.

Annons

Projektet Framtidsveckan växer och redan nu är förberedelserna i full gång för att få så många aktörer som möjligt att delta.

– Vi hoppas på mer samverkan och fler lokala aktiviteter, säger projektledare Lotta Tornler.

Från att ha startat som ett gräsrotsprojekt i Söderhamn 2009 kommer årets Framtidsvecka att engagera hela Gävleborg. Syftet med projektet är att uppmärksamma klimatförändringar och potentialen för hållbar utveckling i länet.

Under en vecka i slutet av april kommer varje kommun att anordna sina egna aktiviteter med stöd från organisationerna Omställning Hälsingland och Omställning Gästrikland.

– Av alla grupper i hela Sverige har omställningsrörelsen kanske kommit som längst i Hälsingland, säger Anders Persson från Studiefrämjandet som varit engagerad i rörelsen under flera år.

Det första informationsmötet på Järvzoo besöktes av en handfull intresserade Ljusdalsbor. En av dem är Stig Persson som kallar sig "kärntruppen" i omställngsrörelsen i Ljusdal.

– Om alla marker i den här kommunen skulle användas på rätt sätt skulle vi klara en kris, säger Stig Persson och tillägger att det är i tankarna den största omställningen ska till.

Att klimathotet är reellt är de flesta ense om men Anders Persson menar att skrämselretorik kan vara kontraproduktivt.

– Det är kontroversiellt att säga att vi är på väg in i en resursvägg. Genom projekt som Framtidsveckan skapar man en trygghet hos befolkningen att det finns någon som gör något, säger Anders Persson.

Mer läsning

Annons