Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rullar skolprojektet igång

/
  • På det regionala arbetsmötet deltog, från vänster, Fredrik Röjd, Svågadalen, Lena Jonasson, Ramsjö, Maria Sandin, Svågadalen, Carina Nilsson, Ytterhogdal, Cecilia Andersson, projektledare. Framifrån från höger, Elisabeth Hansen Nilsson, Ramsjö, Ann Lendahl, Leksand, Ulrika Elisson Grane, Leksand, Anna-Märith Grip, Ytterhogdal och Ingrid Ekendahl, Ytterhogdal.

Ramsjö skola är en av 13 skolor i Eu-projektet "Wanted good and alive" som ska utveckla glesbygdsskolor runtom i landet. På tisdagen hölls ett första regionalt arbetsmöte i Ramsjö.

Annons

Projektet ska stödja små skolors arbete med att ta fram nya pedagogiska metoder kopplade till it, och stärka skolans roll i det lokala samhället.

I Ramsjö deltog pedagoger och rektorer från skolan i Ytterhogdal, som har 67 elever, skolan i Leksand med 64 elever, skolan i Svågadalen med 27 elever och Ramsjö skola med 22 elever.

Idén är att bilda ett nav med ett mindre antal pilotskolor i glesbygd som ska ligga i framkant när det gäller pedagogik och metodik. Med hjälp av Internet och ny teknik som redskap ska lärare, föräldrar och elever tillsammans arbeta för att utveckla skolan.

Man vill också bygga upp en kunskapsbank av personer i skolans närhet eller regionen, en snillelista eller tankesmedja, som lärarna kan använda sig av i undervisningen.

Syftet är att små byskolor ska kunna leva vidare. De arbetssätt som framgångsrika skolor har utvecklat, ska därefter spridas.

Cecilia Andersson, en av projektledarna, siktar på att alla skolor den här terminen ska ha gjort minst en aktivitet kopplad till projektet.

Nästa termin ska takten ökas på till två–tre aktiviteter på varje skola.

Mer läsning

Annons