Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer vildsvinen till Ljusdal – ska jagas av hundar

/

Snart kommer det vildsvin till Ljusdal – åtminstone bakom stängsel. Nu har Ralph Persson fått tillstånd att bygga vilthägn i Klösbo söder om Ljusdal. Till sommaren släpps de första galtarna in.

Annons

I skogen utanför Ljusdal hamras och spikas det för fullt på ett nytt vilthägn för vildsvin. Ralph Persson sökte tillstånd i höstas och nu har han fått grönt ljus från länsstyrelsen.

Läs också: Ralph vill bygga vildsvinshägn: "Det blir nog ett litet utflyktsmål"

De första vildsvinen tror han kommer i maj eller juni.

– Till att börja med blir det två grisar, två galtar.

Efter det byggs ännu ett hägn för två vildsvin, även dessa galtar. Planen är att sedan erbjuda viltträning för jakthundar.

– Vi ska försöka ha snälla galtar i ett hägn och lite tuffare i ett annat hägn. Då blir det olika nivåer så man får gå in med en hund som är väldigt oerfaren till de här snälla galtarna och en som är mer erfaren till de tuffa galtarna, säger Ralph Persson.

Läs också: Vildsvinen skadar fler hundar än vargen – det skrämmer inte Jägareförbundet

Inspiration till det hela har Ralph Persson fått från Roslagens jakt och vilt hägn i Uppsala, där man nyligen har byggt ett vildsvinshägn.

– Det är en riktigt bra anläggning. Alla som bygger hägnet här har varit på studieresa dit.

Intresset bland jägare i trakten har hittills varit väldigt stort, enligt Ralph Persson.

Läs också: Vildsvin skadade tre hundar – sköts av jägare i Hedsta

– De får ringa och beställa tid och då får de hjälp av en instruktör att gå in med hundarna och bekanta dem med vildsvin, som för de flesta hundar är ett helt nytt vilt. Då får man ha kontroll över det hela så att varken hundar eller grisar blir skadade.

Framöver planerar han ännu ett hägn för suggor och kultingar.

– Det kanske inte blir det här året. Vi ska göra de här två hägnen och sedan får vi se. Det får bli den takt vi hinner med att bygga helt enkelt. Vi måste få allt godkänt innan vi kan släppa in några grisar. De ska vara byggda enligt alla direktiv.

Läs också: LRF om vildsvinen i Gävleborg: "Ett fördärv! De är här för att jägarna ska ha något att jaga"

Tillståndet från länsstyrelsen gäller till som längst 2020. Några av kraven som ställs är att vildsvinen ska vara uppfödda i fångenskap, att de ska vara märkta med id-nummer och att hägnet är rymningssäkert.

Men Ralph Persson tror inte det finns någon större risk för att grisarna ska kunna smita ut. De hålls på plats med hjälp av eltrådar i stängslet.

– De får strömstötar, det gör att de inte kan ta sig ut.

Läs också: Golfklubb om vildsvinen: "Det är en skräck när de kommer"

Ralph Persson vill så småningom även bygga konferenslokaler i anslutning till området.

– Vi kommer att hålla olika seminarier, utbildningar och föreläsningar i hägnet runt svin och björnjakt. Det kommer hit en amerikan i sommar och håller en kurs för jägare.

Läs också: Vildriket reportage: "De döda djuren är nästan lika vackra som de levande"

Mer läsning