Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrdans vill inspirera

/
  • Genom att få prova på några av stegen i Schakt hoppas instruktören och dansaren Ján Spotak att kvällens föreställning ska uppskattas på ett djupare plan.
  • Dansläraren Anna Sandstedt fick vara elev för en dag.

I samband med invigningen av Per Jonsson Center satte danskompaniet Norrdans upp koreografens kanske mest kända verk, Schakt, på flera orter i länet.

Annons

Nu hoppas Ljusdals dansfantaster att tillgången till professionell dans i regionen ska inspirera fler att börja.

– Det är viktigt att det finns dansare som är villiga att verka och inspirera även på små orter, säger Ján Spotak från Norrdans. Norrdans grundades i Härnösand för 16 år sedan och är fortfarande Norrlands enda professionella danskompani. När de gästade Ljusdal för uppsättningen av Per Jonssons Schakt och passade de även på att hålla en lektion i dansstudion på Slottegymnasiet.

I lektionen medverkade 16 ungdomar från ABF:s danskurser i Ljusdal och elever från estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Agneta Söderqvist, projektledare för Per Jonsson Center, var med och arrangerade lektionen och menar att det är viktigt att eleverna får uppleva dans på så många sätt som möjligt.

Anna Sandstedt, danslärare på Slottegymnasiet, har noterat ett ökat dansintresse de senaste åren. Hon menar att skolan spelar en viktig roll när det kommer till att introducera ungdomar för olika dansformer.

Mer läsning

Annons