Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturbruksgymnasiet får unik roll: "Är en vinst för skolorna"

/
  • Sofia Jonasson är klar med förmiddagens skift och nu är det dags för lunch.
  • Sofia Jonasson tycker inte längre att det är några problem att styra den stora maskinen ut på hygget.
  • Eleverna kör i skift under skoldagen.
  • – När vi började att köra här var det skog överallt, nu ser det lite annorlunda ut, säger Sofia Jonasson.

Slottegymnasiet i Ljusdal fick en inbjudan från Skolverket om att Naturbruksgymnasiet kunde bli en referensskola. De tackade ja och blev därmed landets första referensskola med inriktning skog.

Annons

Att vara referensskola innebär bland annat att skolan kan föra en dialog om Naturbruksprogrammets utveckling, skolans samverkan med arbetslivet och att utbildningen fungerar som ett slags bollplank till Skolverket. I Sverige finns det just nu 50 olika referensskolor, men Naturbruksgymnasiet med inriktning skog i Ljusdal är det enda i landet.

– Det är intressant för oss att följa utbildningen och det är en vinst för skolorna som kan bolla idéer med oss på Skolverket och med andra skolor, säger Bengt Weidow, utbildningsråd, Skolverket.

Naturbruksprogrammet har uppdraget under tre år från och med maj i fjol.

– Vi startade referensskolorna år 2011 när den nya betygskalan kom, och det var mycket intressant att kunna följa gymnasieeleverna ända från första till sista året, säger Bengt Weidow.

Läs även: Gevär och skogsmaskiner ska locka fler tjejer till naturbruksgymnasiet: "Kul att ha power över ett stort fordon"

Olle Gunnarsson, marknadsföringsansvarig och lärare på Naturbruksgymnasiet, slår sig ner bland eleverna i den gröna baracken på Ygsklacken strax utanför Ljusdal. Utanför rullar två skördare, åtta skotare och lite här och där mellan träden skymtar elever som jobbar med manuell huggning inför motorsågskörkortet som ska tas. Det är alltså en helt vanlig skoldag. Två elever från Yrkeshögskolan är också på plats och fungerar som lärare.

Olle Gunnarsson berättar att 37 elever har sökt utbildningen som förstahandsval i år. Utbildningen har tre inriktningar: maskin-, jakt- eller bioenergifördjupning och man har samarbete med bland annat Holmen skog, Sveaskog, kommunen och Stora Enso.

I dag är det en elev från Ljusdal som är ute och jobbar på Ygsklacken, de andra kommer bland annat från Åsele, Gäddede, Hudiksvall, Göteborg och så Sofia Jonasson ,17 år, från Sveg.

Läs även: Elever på Naturbruksgymnasiet vill belysa fördomar i samhället: "Det är väldigt vanligt, till slut blir det till hat"

Sofia Jonasson går andra året på utbildningen med inriktning jakt, men i dag sitter hon i en skotare och jobbar. Termometern visar minus sex grader och solen värmer upp hytten. Hon manövrerar maskinen ut på hygget med van hand. Det här med maskiner var egentligen ingenting som intresserade henne, inte det minsta. Det var skogen som lockade henne att söka utbildningen, och hon gillar att gå emot strömmen. För det är fortfarande så att det är mest killar som söker sig till utbildningen.

– Det verkade vara spännande och det blev det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv.

Sofia Jonasson säger att hon mår bättre än på länge, och det tackar hon utbildningen för.

– Jag känner att jag har utvecklats massor under den här tiden på skolan. Man kan anpassa utbildningen lite efter sig själv, och det känns väldigt skönt.

Sofia Jonasson är social och öppen och det märks att hon trivs bakom spakarna i den stora maskinen.

– I början var jag rädd för att köra och det kändes otäckt när det lutade, men nu har jag kört rätt mycket så det känns inte så farligt längre.

– Det är skönt att sitta här och fundera. Det här passar mig bra, säger Sofia Jonasson.

Olle Gunnarsson och försteläraren Mikael Näslund känner sig hedrade över att Naturbruksgymnasiet har blivit utsett som referensskola.

– Vi är en populär utbildning, och vi försöker skräddarsy den så gott det går för att få våra elever anställningsbara, säger Olle Gunnarsson.

– Det är viktigt för oss att hålla oss uppdaterade. Det som näringen gör måste vi göra, helst innan de gör det.

Mer läsning

Annons