Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närproducerad kultur på Hedenborg

/
  • Arrangörerna Peter Hedlind och Helena Lewerentz är stolta över att få visa upp Hedenborg för nyfikna besökare.
  • 1992 köpte Peter Hedlind det som i dag heter Hedenborg.
  • Kunderna Majsiri Östberg och Jan Nilsson dividerar om Marie Lodstedt från Föne ostkakeri säljer rätt sorts ostkaka.

Den nyrenoverade ladan har stått värd för ett par musikaliska tilldragelser i sommar. I helgen bjöds det inte på några smäktande toner, men väl en marknad i den närproducerade kulturens tecken.

Annons

– Allt är gjort från grunden, säger Maihkel Eklund och låter handen svepa över de många vackert graverade knivarna på bordet.

Han vill inte kalla sig knivmakare, utan snarare allkonstnär, och pekar på några tavlor som han har gjort och några graverade mammutbetar. Knivarna har han hållit på med på heltid i 20 år. Marknaden finns vanligtvis utomlands, men när Fönesonen hade en ledig dag tyckte han det var roligt och komma och visa upp sina grejer.

– Det är en bra möjlighet, jag är mer känd i resten av världen än jag är i Föne, säger Maihkel Eklund och skrattar.

Och chansen att visa upp sig välkomnar även Marie Lodstedt, från Föne ostkakeri. Hon är jätteglad att hon som lokal producent får synas. Hon medger att hon skulle behöva sälja mer, men för varje gång hon får komma ut så här växer kundkretsen.

– Det är bra att det finns intresse för det. Det är viktigt för att lokala producenter ska finnas kvar, säger hon.

Men frågan är om det är rätt sorts ostkaka hon producerar? Nja, det råder delade meningar hos vissa av kunderna.

– Han säger att det gnäller så om hälsingeostkaka, säger Majsiri Östberg och pekar på Jan Olsson som svarar.

– Jag är från Smålandstrakten, och är van vid andra ostkakor.

De beslutar sig ändå för att ta en bit, till Majsiris stora glädje.

Lika glada är Peter Hedlind och Helena Lewerentz som är arrangörerna till helgens mat- och hantverksmarknad på Hedenborg. När Peter köpte det gamla militärförrådet 1992 hade han en dröm att den skulle användas till just sådana här ändamål och efter några års renovering och en nybygd övervåning, har drömmen slagit in.

Tidigare i sommar firade Helena Lewerentz släppet av sin skiva här och den populära artisten Tomas Andersson Wij har även spelat på stället. Det här är första gången de anordnar en marknad.

– Vi provar olika evenemang för att se vad som funkar. Det har varit fullsatt tidigare och det har kommit mycket folk i dag, säger Peter Hedlind som tror att intresset för lokala produkter är en dragningsfaktor.

Hans sambo håller med men hon lyfter även fram byggnaden.

– Det är många nyfikna som kommer. De är intresserade av produkterna, men de är även nyfikna på ladan, säger Helena Lewerentz.

De byggnadsintresserade fick säkert sitt lystmäte på övervåningen där Anders Assis från Ljusdals museum senare på dagen höll en föreläsning om Hedenborg och trakterna runtomkring.

Mer läsning

Annons