Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När fritids försvinner blir det problem

När fritids i Ramsjö läggs ner måste Emma Björklund sätta sina barn på bussen till Tallåsen strax efter klockan sex på morgonen. Nu jobbar kommunen på att lösa frågan, men har inget besked att ge i dag, säger utbildningsnämndens ordförande Allan Cederborg (M).

Annons

Vid skolstarten i höst läggs fritids i Ramsjö ner. Då måste Emma Björklunds två barn åka till Tallåsen för att gå på fritids. Barnen, som är sex och nio år gamla, går på fritids före och efter skolan. Hon jobbar själv oregelbundna tider inom äldreomsorgen i Ramsjö och därför kommer barnen att få åka iväg 06:20 många morgnar. På den bussen åker inga andra barn, vilket det gör på bussen som går 07:30, som de åker med nu. Därför känner hon nu stor oro.

– Jag vägrar sätta dem själv på bussen, vem som helst kan ju sitta där. Mina barn är fortfarande så små, och jag tycker det är helt orimligt att de ska behöva åka så långt och så tidigt på morgonen, säger hon.

Allan Cederborg (M), utbildningsnämndens ordförande, säger att de från kommunens sida jobbar på att få till en lösning för Emmas barn, men att han i dagsläget inte vill kommentera vad den konkret skulle innebära. Samtidigt öppnar han upp för att fritids i framtiden åter kommer finnas i Ramsjö, när den planerade intraprenaden är på plats.

– Tanken är då att det ska finnas en dagbarnvårdare som kan kombinera det med andra arbetsuppgifter. Men att behålla fritids i Ramsjö på samma sätt som det drivs i dag blir för kostsamt, säger han.

Även om kommunen talar om att de aktivt söker en lösning på problemet känner Emma Björklund att kommunikationen till henne varit dålig. Hon känner att kommunen väntat för länge med att tag i problemet på allvar.

– Oron för hur det ska lösa sig för mina barn till hösten har förstört min semester. Det här känns väldigt rörigt och oplanerat från kommunens sida, säger hon.

Göran Hammarström, ordförande i bygderådet i Ramsjö, tycker det är sorgligt med ännu en nedläggning i Ramsjö.

– Det är såklart tråkigt att även fritids försvinner, men samtidigt kan jag förstå det till viss del också. Men samtidigt kommer man inte få någon inflyttning alls om allt läggs ner här, säger han.

Han sätter nu sitt hopp till att intraprenaden ska bli verklighet och att även fritids ska ingå där. Men Ramsjös framtid i stort är han pessimistisk kring.

– Det är svårt att se en ljus framtid när allt läggs ner, säger Göran Hammarström.

Mer läsning

Annons