Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP ensamt om krav på mer pengar

Inte helt oväntat blev Miljöpartiet ensamt om att vilja höja skatten i Ljusdals kommun och därmed få mer pengar till utbildning och omsorg.

Annons

Det var den ram som fanns i långtidsplanen sedan tidigare som också blev kommunfullmäktiges budgetbeslut.

Trots att uppslutningen var stor kring budgetbeslutet, där endast MP hade en avvikande uppfattning, tog det drygt fyra timmar på måndagseftermiddagen att behandla frågan.

Men det blev också ett tillfälle att debattera hur det står till i kommunen, inte minst då vilka som styr och hur oppositionen agerar.

Intressant att notera där var hur politikerna resonerade och att argumenten inte alltid var de väntade.

Örjan Fridner (S) sa till exempel att kommunens största parti valt att ligga lågt i under första halvåret i opposition men lovade att det inte är för evigt.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Yvonne Oscarsson (V) sa då att hon inte upplevde att S ligger lågt utan berömde bland andra oppositionsrådet Markus Evensson för konstruktivt arbete.

När det gäller budgetbeslutet följde det turerna i kommunstyrelsen.

MP blev ensamt om att kräva en skattehöjning på 30 öre som skulle ha gett cirka 10 miljoner kronor.

Det blev heller inget gehör för MP-kravet om att inte införa den nya utvecklingsreserven på 10 miljoner kronor per år.

Några andra poster som MP ville justera blev också kvar vilket tillsammans gjorde att partiet fick nobben för att förstärka utbildningsnämndens budget för de kommande tre åren med 12 miljoner kronor per år och omsorgsnämnden får inte de 18 miljoner extra årligen som MP begärt.

Helena Brink (C), ordförande i omsorgsnämnden, berättade om halvvägshus i egen regi som en kommande åtgärd för att få ner kostnaderna för individ- och familjeomsorgen när det gäller missbrukare.

Harald Noréus (FP) nämnde en tänkbar möjlighet till mer utdelning från det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem än tidigare som något som kan ge ett kassatillskott.

Allan Cederborg (M), ordförande i utbildningsnämnden, såg sparkrav på gymnasieskolan som viktigt för att klara utmaningar inom grund- och förskolan där elevantalet ökat kraftigt på sistone.

Kristoffer Hansson (MP) framhöll utbildningsnämndens och omsorgsnämndens problem med att undvika underskott som skäl till att skippa den nya utvecklingsreserven under kommunstyrelsen.

Han fick där mothugg av bland andra Olle Fack (C) som såg en möjlighet att få loss pengar till angelägna utvecklingsprojekt som kan dyka upp och då gärna i samarbete med andra som Region Gävleborg för att växla upp summan ytterligare.

Mer läsning

Annons