Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern rockstuga i Järvsö

/
  • Vantar tillverkade enligt tvåändsstickning även kallad tvåtrådsstickning. Ella Lind från Sidskogen agerade handledare på träffen.
  • Stickar en mössa till sin son. Nebyiat Werke lärde sig sticka av sin mor som liten.
  • I tvåändsstickning använder man till skillnad från vanlig stickning två trådar. Resultatet blir slitstarkt och varmt.
  • Mudden som ska värma och smycka Maria Stenssons armled är stickad som ett strumpskaft. Garnet har redan paljetter, vilket underlättar arbetet.
  • En flitig besökare i handarbetsaffären är Katarina Widerberg som uppskattar den sociala samvaron lika mycket som själva handarbetet.
  • Gemytlig stämning i handarbetsaffären. I ett hörn huserar rockstugan varje tisdag.
  • Ägarinnan Anna-Greta Hallin bakom disken i sin butik som hon drivit med samma glöd och energi i snart 35 år.

Flitiga fingrar lärde sig tvåändsstickning.

Annons

– Förr i tiden tog man sin spinnrock och gick över till grannen för att spinna och dricka kaffe, det gör vi här också men i en modernare tappning, berättar Anna-Greta Hallin, som driver butiken Järvsö Garn och handarbeten

I en del av butiken har runt 15 kvinnor i olika åldrar samlats för att under några timmar umgås över sina handarbeten och fika tillsammans. Stämningen är trivsam och här får man känslan av att vilja stanna länge. Just den här gången är Ella Lind från Sidskogen speciellt inbjuden för att lära deltagarna tvåändsstickning.

– Det här är en gammal teknik. Man använder två trådar och det blir då som dubbelstickat, väldigt slitstarkt och varmt. Och det är just för värmens skull man stickar på det här sättet. När man stickar vantar använder man sig av tvåändsstickning hela vägen, men gör man sockor nöjer man sig med tå och häl, annars behöver man en storlek större på skorna, säger hon.

Mer läsning

Annons