Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modell och tilltänkt Bondbrud – Carita hittade hem i Järvsö

/

Hon har ätit frukost med Rolling Stones och Beatles och prytt omslaget på Vogue.
Vid två tillfällen fanns det tankar om att låta Carita Järvinen från Järvsö spela Bondbrud i en James Bond-film.
Sin hälsingegård köpte hon på tre minuter i ett spontant infall och betalade kontant.

Annons

Hon tar emot hemma. Carita bor på en hälsingegård i Ede utanför Järvsö. Hon dukar fram pepparkakor och svart kaffe. Tänder stearinljus medan mörkret sänker sig utanför.

Carita Järvinen har en lång karriär som fotomodell bakom sig. Hon började arbeta som modell av en tillfällighet. Hon är uppvuxen i Borgå i Finland och upptäcktes av en amerikansk fotograf. Hans bilder på henne väckte modevärldens intresse och hon blev erbjuden att arbeta för de stora agenturerna. Hon prydde omslagen på stora modemagasinen runt om i världen. Carita arbetade i Paris, London och New York.

Läs också: Premiär på röda mattan för Miah Persson

Som supermodell rörde hon sig i världens jetset. Hon berättar att hon umgicks med Bob Dylan, Beatles och Rolling Stones. Mike d' Abo från Manfred Mann har varit på besök hemma hos henne i Järvsö många gånger. James Bondmännen Roger Moore och Pierce Brosnan bodde senare i ett hus mitt emot henne i London. De sprang över till varandra titt som tätt.

Många hade hemliga romanser.

– Min väninna hade en affär med Ringo Starr. Men allra rarast var nog Brian Jones med sin stora blonda frisyr. Han stod alltid och fixade med sitt hår. Man såg honom ofta med en hårfön, kam och borste. Han var fantastiskt trevlig. Alla dessa stjärnor var ju helt vanliga människor när man lärde känna dem.

Att hon skulle komma att bo i Järvsö är en ren tillfällighet. När Carita var på väg hem till Finland på en kort semester, passade hon på att hälsa på en modellkompis som bodde i Järvsö.

– Jag tyckte trakten var så vacker: landskapet och gårdarna. Här ska du bo, sa min kompis.

När matbussen som körde runt i byarna och sålde livsmedel kom förbi frågade Carita mathandlaren om han kände till något hus till salu. Jodå, han visste ett ställe.

– Gården kostade 35 000 kronor. Jag tog upp 20 000 som jag hade i plånboken, går det bra så här så länge? Affären var klar på tre minuter.

Läs också: Sara bytte ut modellkarriären mot studierna

Carita reste vidare och först efter några månader tänkte hon på sitt husköp, reste till Ljusdal och tog in på Stadshotellet.

– Vad har jag gjort? minns jag att jag tänkte Men jag såg det som ett gott tecken: Järvinen och Järvsö, Helsingfors och Hälsingland. Jag handlade ägg, bröd och ost, satte mig i en taxi och for ut till gården. Den har varit mitt hem sedan dess. Förr tillbringade jag några veckor om året där när jag var ledig. Numera delar jag min tid mellan Järvsö och Paris.

Vid två tillfällen var hon tilltänkt Bondbrud. Första gången skedde i samband med en intervju som hennes blivande man, en reporter på den franska veckotidningen Paris Match, gjorde på James Bond-producenten Albert Broccoli. Carita är på omslaget på en tidning som hängde på väggen på producentens kontor.

– Min blivande make nickade mot bilden och sa "det är min flickvän". Broccoli hajade till och utbrast: "det är ju henne vi har sökt. Vi har pratat med fotografen. Ingen visste var hon befinner sig." Det var till filmen From Russia with Love, Agent 007 ser rött, som den heter på svenska. De tyckte att det var bra att jag hade finlandssvensk accent, eftersom jag skulle spelat den ryska agenten i filmen.

Nästa gång var i samband med filmen The Man with the Golden Gun, Mannen med den gyllene pistolen. Filmmakarna blev intresserade av Carita efter att ha sett henne i ett tidningsreportage i London. Den gången blev det i stället Maud Adams som spelade rollen.

Läs också: Tusentals följer Annas modeintresse

Men Carita finns att hitta på den vita bioduken. Efter ett stort reportage om henne i Sunday Herald Tribune ringde det i hennes telefon. Det var Darryl F. Zanuck, Hollywoods legendariske filmproducent på Twentieth Century-Fox, som står bakom stjärnor som Marlon Brando och Marliyn Monroe och ville ha Carita i sitt stall.

– Han ville att jag skulle provfilma. Han ville testa mig som skådespelare.

Carita gjorde en provspelning i den rymdfärja som användes i Star Trek. Hon behandlades som en stjärna. Filmstudion lät henne bo i Rita Hayworths svit, körde henne i limousine och öppnade en salong inne på området bara för henne där hon fick se Greta Garbos filmer.

– De tyckte att jag påminde om henne. Att hon och jag hade samma röst.

Carita fick ett femårskontrakt på Twentieth Century-Fox. Hon spelade huvudrollen i en långfilm The Viking Queen.

– Jag spelade en riktig valkyria. Jag var tvungen att hoppa, slåss och rida. Jag har aldrig varit så rädd. Jag hade aldrig ridit innan. Jag älskar hästar, men på håll. Jag har fortfarande ärr i händerna efter att ha hållit i tömmarna, säger hon, tar fram sina händer och visar.

Själv tar hon dessa händelser med ro. Ser dem som roliga anekdoter. Miljöfrågor ligger henne varmast om hjärtat. Hon var aktiv motståndare när järnvägsbron som går genom Ede mellan Ljusdal och Järvsö skulle byggas i början på 2000-talet.

Läs också: Malin är hemma i Hälsingland igen

Mer läsning