Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mickelsmäss firades med marknad

/
  • Gunilla Hall, till höger, fyndade bland alla läckerheter som odlaren France Hellen dukat upp. Majrovan föll henne i smaken.
  • - Det där är bara fantasier, sa ett av barnen när Loa visade hur stor den eldsprutande draken var.
  • Marknadsstämningen var på topp under lördagen. Många trotsade regnet och besökte Stenegård.
  • - Huvud, axlar knä och tå, rumpan går! Så sjöng Mulle, Skräp-Lisa och alla barnen på Stenegård.
  • För Sandra Gratias Jonsson från Färila, som bland annat sålde ljung, var det en lyckad dag på marknaden.
  • En pumpa som ska användas som prydnad slank också ned i den välfyllda korgen.

Vackra hantverk, smakrika rotfrukter och lekar med lustiga figurer – det fanns något för alla åldrar och smaker på Mickelsmässmarknaden.

Annons

Till ljudet att stämningsfull musik från gårdsmusikanter och värmen från sprakande brasor var det många som trivdes på Mickelsmässmarknaden på Stenegård i Järvsö, trots lördagens regn och rusk. Hantverk och läckerheter trängdes på försäljarnas bord. Med ett utbud av bland annat hembakta surdegsbröd, honung, nyskördade grönsaker och rotfrukter, värmande stickade vantar och slöjdade hantverk var det många som lockades till köp.

Gunilla och Sune Hall, från Föränge utanför Järvsö, var några av dem som hade korgen full. Från ett av stånden fick de med sig machesallad och majrova.

- Marknaden är perfekt och jättetrevlig. Det är ett väldigt stort utbud med bra saker som säljs. Man får provsmaka och kan få tips från odlarna om hur man ska ta tillvara på det man köper. Den här majrovan var ny för mig, den kan jag ha ner i en gryta som jag ska göra hemma i dag, säger Gunilla Hall som föll pladask när hon fick provsmaka rotfrukten.

Marknad och försäljning i all ära, men Mickelsmäss är betydligt mer än så. Det är en högtid som har anknytning både till religion och det traditionella bondesamhället. Förr i tiden skulle kreaturen vara hemma från fäbodarna och inne i vinterbåsen till Mikaels dag. Alla grödor och rotfrukter skulle vara upptagna till Mickelsmäss, då man också ofta höll marknader.

I lördags var författaren Lena Stiessel på plats i Järvsö och berättade hela den spännande historien om Mickelsmäss. För de lite yngre besökarna passade ett besök i Barnens Stenegård bättre. Runt en värmande brasa satt barnen och lyssnade på lodjuret Loa som berättade varför högtiden firas utifrån ett religiöst perspektiv.

- Gud skickade ner ängeln Mikael till jorden och så vann han över den onda draken. Då blev det gott på jorden igen, berättade Loa medan barnen lyssnade med stort intresse.

Därefter avbröts berättandet runt brasan av besök från de lustiga figurerna Mulle, Skräp-Lisa och Fjäll-Fina – till barnens stora nöje.

Mer läsning

Annons