Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanljusnan blir naturreservat

/
  • Hoppströmmen vid Lassekrog med sin trätrottoar skyddas genom beslutet om naturreservat.

Länsstyrelsen har beslutat att bilda Mellanljusnans naturreservat mellan Laforsen och Korskrogen.

Annons

Naturreservatet är 1041 hektar stort och omfattar en 24 kilometer lång outbyggd älvsträcka i Ljusnan samt omgivande skogsmark på båda sidor om älven.

Mellanljusnan är redan i dag ett välbesökt friluftsområde. På båda sidor om älven finns vandringsleder med vindskydd och eldplatser.

Naturreservatet kommer så småningom att ha sex entrépunkter där besökare visas in i naturreservatet, och där kommer det att finnas information om området.

– Det var ett glädjande besked. Nu får vi hjälp och stöd av länsstyrelsen med skötsel och information om våra leder som är ovanligt lättillgängliga och därför mycket populära. Naturreservat innebär också ett viktigt skydd för området, säger Roy Nilsson i Färilarådet som arbetat mycket med vandringsleder som Flottarstigen.

Området har höga naturvärden som främst är knutna till den outbyggda älvsträckan med strömmande vatten och älvnära land- och våtmarksmiljöer.

I älven finns skyddsvärda arter som öring, harr och utter, och i biflödena även flodpärlmussla.

Även delar av den omgivande skogen har, enligt länsstyrelsens beslut, höga naturvärden. Mycket av den skog som har högst naturvärden finns i de branta niporna ner mot älven. I Mellanljusnans granskogar finns också en av landets största förekomster av den sällsynta bombmurklan. Även andra skyddsvärda arter framhålls som mosippa, nordlåsbräken, doftticka, ringlav och trådbrosklav.

Mer läsning

Annons