Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medskog hotar Ljusdals handlare

/
  • Ett köpcentrum vid Medskog kan få allvarliga konsekvenser för Ljusdals handel, enligt flera lokala företagare.

- Butiker kommer att stänga, säger Tomas Wickman på Elbutiken.

Annons

Två av tre Hudiksvallsbor tycker att Medskogsområdet är lämpligt för handel, det menar markägaren Roph invest som låtit företaget Novus göra en opinionsundersökning. Biltema och Rusta är exempel på butikskedjor som visat intresse för att etablera handel på området.

Ett nytt stort handelscentrum i Hudiksvall kan dock få allvarliga konsekvenser för handeln i Ljusdal. Redan i dag lämnar köpkraft för runt 220 miljoner kronor kommunen årligen.

Med ett nytt köpcentrum i Hudiksvall kan ytterligare 10-20 miljoner kronor från Ljusdal hamna där, enligt Handelns utredningsinstituts beräkningar för Medskog.

- Medskog kan absolut vara ett tydligt hot. För oss är det en risk med tanke på att en stor del av handeln beräknas försvinna dit. Det är ju inte alls positivt att tappa mer handel, för då blir det svårare för handlare här att överleva, säger Katarina Svender, ordförande för Företagarna i Ljusdal.

Tomas Wickman, som äger Elbutiken i Ljusdal, är en av de företagare som oroar sig över planerna för Medskogsområdet.

- Ju fler köpcentrum som byggs inom bilavstånd desto färre pengar blir kvar inom kommunen. Det kommer att bli enorma summor pengar som försvinner.

Han är rädd för att många lokala handlare kommer tvingas till konkurs.

- Butiker kommer att stänga, vi är redan på väg in i en konjunktursvacka. Det byggs inget i Ljusdal, samtidigt ökar konkurrensen. Om ingenting händer i Ljusdal blir det här ett dråpslag, säger Tomas Wickman.

Tomas Wickman hoppas nu att kommunstyrelsen ska fatta beslut om att verkställa planerna för handel på Östernäs.

- Det är bättre att göra något än att stillasittande se handeln dö, säger Tomas Wickman.

Mer läsning

Annons