Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat slängs i onödan

/
  • 72 kilo mat per person och år slängs i Sverige. Det är 25 kilo mer än vad som egentligen hade behövts enligt Naturvårdverkets nya siffror.

Varje år slängs en miljon ton mat i Sverige.

Annons

Den nya matavfallsstatistiken Naturvårdsverket tagit fram visar att hushållen står för 670 000 ton av all mat som slängs. Livsmedelsindustrierna slänger 171 000 ton per år och restaurangerna slänger 99 000 ton. De som slänger minst är livsmedelsbutikerna. De kastar endast 39 000 ton per år. Johan Bohlin, ägare av Ica Åsen i Ljusdal säger att det som hamnar i soptunnorna är färskvaror som frukt, grönsaker och kött.

– Färsk mat är det svåraste. Det gäller hela tiden att köpa in precis rätt mängd men vi jobbar ständigt med att få in rutin för det här så att avfallet minskar, säger han.

Nu under rötmånaderna är det fler som tänker på datummärkning och som konstaterar att mer än vanligt hamnar i soptunnan.

– Jag är mer försiktig nu, man vill inte få magsjuka. Speciellt lagad mat hamnar i soptunnan för att den kan vara dålig. Annars är jag inte rädd alls, utan äter upp det mesta, säger Helena Fransson från Tallåsen.

Mer läsning

Annons