Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare i Ljusdal kan förhindra världsarv

Markägare i Ljusdals kommun accepterar inte restriktioner på sina fastigheter. Det kan innebära att det inte blir något världsarv.

Annons

I sommar kan sju Hälsingegårdar bli ett världsarv, tre av dessa finns i Ljusdals kommun, det är Kristofers i Järvsö, Bommars i Letsbo och Bortom åa, gammelgården, i Fågelsjö. Men det har nu uppstått problem vad gäller de två sistnämnda. Som LjP tidigare berättat har den expertgrupp som granskat ansökan efterlyst ett större skyddsområde vad gäller Bommars. På uppdrag av samhällsutvecklingsutskottet har samhällsutvecklingsförvaltningen planlagt omkringliggande fastigheter, men nu meddelat Länsstyrelsen att det inte blir någon utvidgning.

– Förutom ägaren till Bommars är det ytterligare tre fastighetsägare som direkt berörs, och två av dessa har sagt nej till nya områdesbestämmelser, säger Sofia Nilsson, planingenjör vid Ljusdals kommun.

Även Länsstyrelsen har fått samma svar från berörda fastighetsägare, vilket anses vara ett bekymmer eftersom bristande skyddsbestämmelser kan föranleda att beslutet om världsarv skjuts upp tills kraven är uppfyllda.

Och även i Fågelsjö har ett liknande problem som det i Letsbo uppstått.

– Områdesbestämmelserna har inte vunnit laga kraft i Fågelsjö, men kommunens förslag är att gränsen ska följa riksintresset för kulturmiljövård och då hamnar man på en annan fastighet, och där har fastighetsägaren sagt helt nej. Där har vi nu en pågående process, säger Sofia Nilsson.

Mer läsning

Annons