Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marita Wikström: "Det är klart att jag hade velat göra en snyggare sorti"

/
  • Marita Wikström är ledsen för det sätt hon har tvingats bort från socialchefsposten.

Många har reagerat över att den politiska ledningen i Ljusdal gick ut i presskonferens och meddelade att socialchefen Marita Wikström sparkades från sin tjänst för att de inte hade förtroende för henne längre. Själv är hon ledsen över att hon inte har fått ett värdigt avslut på sin långa tjänst inom Ljusdals omsorg.

Annons

– Det är klart att jag hade velat göra en snyggare sorti. Just nu känns det som att jag bara behöver slicka såren. Jag tycker inte man har gjort det här på ett bra sätt, säger Marita Wikström.

Hon har svårt att förstå vad det är hon har gjort för att förtjäna kommunens hantering av situationen.

– Helena Brink har under våren inte sagt ett ord om att hon är missnöjd med mitt agerande. Jag vet bara att jag har sagt nej till två saker, annars har jag gått med i allt de har sagt. Sedan kan det ju vara så att de beslut vi har fattat inte får den effekt vi hade trott och hoppats. Man måste ju ta hand om de barn eller äldre som far illa och göra insatser.

Vilka saker Marita har sagt nej till vill hon inte berätta av hänsyn till omsorgsnämndens ordförande Helena Brink (C).

– Jag vill inte hänga ut henne. Hon vet själv vad det gäller.

Det var tal redan förra hösten om att Marita Wikström skulle kliva av socialchefsposten. Men efter valet ville Helena Brink och kommunalrådet Lasse Molin (M) att hon skulle stanna kvar. Nu anger de det ekonomiska läget inom omsorgsförvaltningen som en orsak till att sparka den ansvarige chefen.

Men Marita Wikström menar att socialchefsposten är ett hopplöst uppdrag.

– Det är svårt att få tag på personal, vi har jättemånga kunder som behöver hjälp, vi har inte ekonomi för det egentligen och sedan är vi pressade från politiken.

Vad som händer i den nära framtiden är oklart. Marita vill helst att kommunen ska köpa ut henne från anställningen.

– Det är inte bra om jag ska gå kvar här. Jag har ett ganska högt anseende bland mina anställda och andra kommunanställda. Hur professionell jag än försöker vara efter det här avslutet är risken uppenbar att jag inte kommer att vara professionell om personalen kommer till mig.

Mer läsning

Annons