Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria lever sin citrusdoftande dröm

/

Att leva sin dröm här och nu, det har trädgårdsmästaren Maria Bremefors, Ljusdal, tagit fasta på. Hon har byggt sin dröm, ett citrusdoftande pomeranshus, hemma på tomten.

Annons

Pomeranshuset är till utseende och stil inte hälsingskt, utan påminner mer om Italien under renässansen.

– Jag bestämde mig för att vara lite egoistisk, som trädgårdsdesigner realiserar jag andras drömmar, men nu har jag även förverkligat min egen. Jag ville göra det själv, och det har fått ta tid. Givetvis kommer jag fortsätta med trädgårdsdesignen men det här blir ytterligare en del i min verksamhet, som nu också får en egen plats, berättar hon.

Pomeranshus är en tidig benämning av ett orangeri, en plats för övervintring av växter, och just i denna stund är det just den funktionen byggnaden har, men den är på väg att bli så mycket mer.

– Hit ska man komma och få en upplevelse, ta del av ett ursprung, få kunskap och trädgårdshistoria berättad. Samtidigt ska man kunna köpa medelhavsväxter och produkter från ett väl genomtänkt sortiment. Jag vill också få med mat och dryck från Italien. Min framtidsbild och vision är att man ska kunna komma hit och ta en förrätt, en antipasti och ett glas vin under blåregnspergolan. Här ska kunden kunna njuta sitt otium, det är dit jag vill komma, menar Maria Bremefors.

Du kan läsa mer om Maria och hennes dröm i lördagens Ljusdals-Posten.

Annons