Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många förslag vid runda bordet

/
  • Många åsikter och idéer fick plats i Solhuset när rundabordssamtal ordnades under onsdagen.
  • Ali Khadem och Rouholan Mousavi, närmst i bilden, diskuterade integrationsfrågor med Richard Brännström och Jonny Mill.

Integration och jobb för invandrare diskuterades när politiker mötte allmänheten i rundabordssamtal i Solhuset i Ljusdal.

Annons

Det var bordsplacering som gällde för deltagarna vid onsdagens rundabordsamtal. Politiker och företagare satt sida vid sida med andra Ljusdalsbor, gamla som unga.

Syftet med mötet var att diskutera och försöka bidra till Ljusdals utveckling och tillväxt på initiativ av Vänskap- och Integrationsföreningen, VIF, och Pilotprojektet för nyanländas yrkesidentitet. En av de viktiga frågorna handlade om integration.

Rouholan Mousavi berättar om hur han fick kontakt med andra svenskar och förbättrade sina språkkunskaper genom fotbollen och föreningslivet.

- Det var enkelt för mig, men för våra föräldrar är det svårare. De gör inte så mycket. De går till SFI och sen hem. De har liksom ingen kontakt att prata med, berättar han.

Hur ska man då gå till väga för att skapa fler jobb till vuxna invandrare och flyktingar, så att de på så vis kan integreras? Många förslag dök upp under samtalen. Vid ett av borden, där arbetsförmedlingens chef i Ljusdal Mikael Olsson förde talan, betonade man att subventioner från arbetsförmedlingen, i form av exempelvis nystartsjobb eller instegsjobb, kan sätta många i arbete utan att kostnaden ska bli ett hinder.

Malin Ängerå (S), ordförande i utbildningsnämnden, framförde ett förslag om att försöka vända på processen i arbetssökandet och inrätta en resursbank där företagare och offentlig sektor kan gå in och se vilka kompetenser, kunskaper och viljor som finns i Ljusdal, och på så vis hitta ny arbetskraft.

Läs mer i torsdagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons