Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ännu utan ström

(uppdaterad 16.00) Många kunder i Ljusdals kommun var fortfarande utan ström på tisdag eftermiddag. De flesta får tillbaka strömmen på onsdag, men några får vänta ännu längre.

Annons

Hos störste nätägaren, Fortum, var 1 474 kunder utan ström vid 15-tiden på tisdag eftermiddag, de flesta, 818, i Järvsöområdet. I Färila var 182 av Fortums abonnenter utan ström, i Los-Hamra 329 och i Ljusdal-Ramsjö 144 kunder.
Hos Fortum var kunderna i Gävleborgs län värst drabbade. Skadorna visade sig vara komplicerade och omfattande, med flera fel på samma ledning, avbrutna stolpar och nedrivna ledningar. Styrkorna omdirigerades under tisdagen så att 100 reparatörer jobbade i Gävleborg. En helikopter spanade uppifrån efter var felen fanns.
De ledningar som berör många kunder bedöms bli lagade under onsdagen, medan det kan dröja ytterligare en till två dagar innan de fel som berör ett fåtal av Fortums kunder är åtgärdade.
Hos Ljusdal energi var fortfarande runt 700 kunder utan ström på tisdag eftermiddag. I Överälve, Ygsbo, Hennan och kunder längs vägen till dessa orter fick troligen tillbaka elen på tisdag.
Kunder i Sandvik och Kajevall får tillbaka elen först på onsdag.
Antalet kunder som skulle få vänta till onsdag på ström uppskattade Jon Johansson, informationsansvarig på Ljusdal energi, till under 200.
– Vi har all personal vi har, plus extra folk bestående av huggare och traktorer ute på jobb, sa Jon Johansson.
De börjar med högspänningsledningarna och tar sedan lågspänningsledningarna, eftersom de är beroende av högspänningsledningarna.
När dagsljuset försvann gick de ner i bemanning för att öka igen på onsdag morgon.
Av Härjeåns kunder var 1 596 hushåll i Ytterhogdal, Ramsjö och Kårböle fortfarande utan ström vid 15-tiden på tisdag eftermiddag.
Bara de minsta leverantörerna Hamra kraft och Elektra hade inga driftstörningar på tisdagen.
– Vi hade ett strömavbrott på några timmar den natt när Dagmar härjade som värst. Men grabbarna tog bandvagnen och åkte ut och fixade det under natten. Nu har vi inga kunder som är utan ström, sa Stig Wallberg, ordförande för Hamra kraft, på tisdag förmiddag.

Mer läsning

Annons