Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man rensade bort vass - nu åtalas han

Mannen rensade bort vass och lade upp massor vid strandkanten.

Annons

I juli 2010 utförde en man vissa åtgärder vid sjön Ranungen, väster om Ljusdal. En maskin klippte av vassen vid bottnen och samlade upp vassen. Mannen grävde också bort vassrötter vid sjöns utlopp.

Den klippta vassen lades på marken och täcktes med massor. Enligt åtalet ska han ha lagt upp massor på åtminstone 80 kubikmeter vid sjöns strandlinje trots att han saknade dispens från strandskyddsbestämmelserna.

Nu åtalas mannen för otillåten miljöverksamhet och brott mot områdesskydd. Åklagaren anser att åtgärderna i sjön och dess utlopp ändrade vattnets djup och läge, påverkade bottnen och orsakade grumling i sjön.

Enligt åtalet har åtgärderna väsentligt förändrat livsvillkoren för djur- eller växtarter. Länsstyrelsen har gett besked om att det finns bestånd av flodkräfta i utloppsbäcken och att kräftyngel är speciellt känsliga för grumlingar.

Den åtalade har i polisförhör sagt att ingen har blivit berörd av de arbeten han gjort. Han har framhållit att vassen lagts upp på en liten yta och kommer att sjunka ihop. Han hävdade också att det inte var någon muddring och att han har tolkat lagen som att man får utföra rensning utan tillstånd.

Händelsen ska tas upp i en kommande rättegång i Hudiksvalls tingsrätt.

Mer läsning

Annons