Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man måste vara lyhörd"

– Att 200 personer går ut och demonstrerar i skitväder säger någonting om frustrationen. Det handlar om boendet, inte om deras mottagande i stort, säger Lars Ulander från Migrationsverket. Trots det lever Kulthammar upp till Migrationsverkets krav enligt avtal.

Annons

Efter att många från asylboendet Kulthammar demonstrerat i måndags begav sig Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket, till Järvsö för att tillsammans med personal och boende på anläggningen diskutera de demonstrerandes synpunkter.

– Vi har haft en sittning där de asylsökande fått framföra sina synpunkter. Önskemål om att bli flyttade kan vi inte uppfylla, men vi har arbetat fram en lista på frågeställningar som är akuta, säger Lars Ulander.

Bland punkterna som prioriteras att det ska finnas en aktivitetslokal för båda män och kvinnor, lekplatser för barn både inne och ute, hygienartiklar på toaletterna som fylls på oftare, möjlighet till att byta madrasser och ett utbyte av heltäckningsmattan.

TV: Asylboende demonstrerar för förändring

LÄS MER: Ägaren och föreståndaren oförstående till kritiken

– När det gäller städning och hygien är det helt och hållet boendets ansvar. Jag kan bara sammanfatta det med att det behövs mer städresurser, säger Lars Ulander.

Han menar dock att Kulthammar uppfyller kraven när det gäller yta, antal toaletter och duschutrymmen. Däremot är boendet upphandlat i en tidig upphandling, då kraven inte var lika hårda på leverantörerna som idag.

– Kraven har skärpts när det gäller våra förväntningar av leverantören. I nyare upphandlingar finns krav att det ska finnas lekplatser, sysselsättningsaktiviteter, samverkan med ideella föreningar, med kommuner och organisationer. Man har inte skärpt kraven på de tidigare avtalen, men jag har förklarat för ägaren att det gäller att hänga med i utvecklingen, säger Lars Ulander, som inte tycker att de boendes synpunkter är orimliga.

– Min syn på det här stämmer inte riktigt överens med Leif-Ivan Karlssons självsäkra attityd, jag anser att det finns saker att utveckla vidare oavsett vad han säger vidare. Jag tycker att man kan tillmötesgå en hel del av de boendes önskningar som är ganska modesta.

Lars Ulander menar att det är svårt att bedöma när det gäller det otrevliga bemötandet från personalen som flera av de boende vittnat om.

– Men det här med kollektiva bestraffningar tror jag inte funkar, om någon missköter sig så kan man inte bestraffa alla boende. Man får det boendet man skapar, säger han.

Det finns flera rapporter om att boende på Kulthammar ska ha uppträtt hotfullt mot personalen. Under måndagen upprättades två anmälningar om olaga hot av boende gentemot personal. De båda händelserna utreds nu av polisen och Kulthammar har anlitat vakter vid behov.

– Det är upp till boendet om man vill anlita vakter, men det är något som händer ibland. Alla mår inte bra och man får utgå ifrån att alla människor som kommer till ett asylboende har varit med om någon form av trauma och kris. Det är något man måste vara lyhörd inför, säger Lars Ulander.

På torsdag kommer Migrationsverket ha en återkoppling med de boende.

Insändare: Vi stöder inte protesterna om Kulthammar

Mer läsning

Annons