Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man kan inte lugga en flintskallig"

Både advokat Lars Lundkvist i Ljusdal, och chefsåklagare Patrik Säflund, som utrett fallet gällande det stulna utbetalningskortet ser möjligheterna ytterst små ut för Muhtadi Eldawi och frun Atya Ahmed att få tillbaka sina pengar.

Annons

Muhtadi och Atya har försökt med allt de kan komma på för att få tillbaka sina pengar. De har kontaktat Försäkringskassan, som avsäger sig allt ansvar efter att de skickat utbetalningskortet till rätt adress, de har kontaktat Nordea, polisen och slutligen har de varit i kontakt med Advokatfirman Lundkvist i Ljusdal.

Även där tar det tvärstopp.

– Jag beklagar verkligen det de har råkat ut för, och det är tråkigt att ge dem det här beskedet, men det är inte en självklarhet att få hjälp i ett sådant här fall, säger advokat Lars Lundkvist.

Och de är inte ensamma.

Rättsskydd, som går att få via hemförsäkringen eller rättsskydd via staten, där personen själv ändå ska stå för en del av kostnaden, finns att tillgå – men endast om det omtvistade beloppet överstiger ett halvt prisbasbelopp (22 250 kronor).

Muhtadi och Atya måste alltså stå för eventuella advokatkostnader på egen hand, lika som andra i samma situation.

– Bara att sätta sig in i ärendet ordentligt skulle ta två timmar och om man kollar på vad en advokat tar i timmen så kommer det kosta flera tusen kronor att driva detta, säger Lars Lundkvist.

– Man kan konstatera ganska snabbt att det inte lönar sig. Och även om man skulle driva frågan trots detta, så skulle jag fortfarande vara tveksam om man tittar på det realistiskt.

Han ser ytterst små möjligheter till att familjen kommer få återse sina pengar.

Så även chefsåklagare Patrik Säflund.

I normala fall bör den ursprungligen misstänkte inte få behålla pengarna, och enligt chefsåklagaren skulle Muhtadi och Atya kunna kräva denne på pengarna genom Kronofogden – så som företag till slut gör då en faktura inte betalats i tid. Men även i detta scenario finns det stora chanser att pengarna inte hittar hem.

– Man kan inte lugga en flintskallig, säger Patrik Säflund.

Alltså; finns det inga pengar att utkräva kan Kronofogden inte göra mycket. De tar alltid med existensminimum i sina beräkningar.

Mer läsning

Annons