Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma mötte kommun i rätten

Barnfamiljen anklagar kommunen för tjänstefel och kräver skadestånd.

Annons

Rättegången inleddes på måndagsmorgonen i den lilla rättssalen i Hudiksvalls tingsrätt. På ena sidan tog mamman plats med sin advokat medan hennes barn satte sig på åhörarplats. På andra sidan en representant för Ljusdals kommun tillsammans med två jurister.

Barnfamiljen kräver Ljusdals kommun på drygt 3,5 miljoner kronor i skadestånd. Familjen anser att kommunen har brustit i handläggningen av barnavårdsärenden och orsakat skada och kränkning.

Det hela startade i slutet av 1990-talet när mamman avbröt umgänget mellan barnen och deras far för att hon misstänkte att barnen for illa. Mamman anmälde flera gånger oro, utan att socialtjänsten inledde någon utredning.

Vissa utlåtanden från vårdpersonal och andra ska inte heller ha beaktats av socialtjänsten, så som mamman önskat. Det ska då ha lett till att domstolarna inte hade ett tillräckligt underlag när de skulle besluta om vårdnad och umgänge, enligt familjen.

Mamman och barnen höll sig gömda i ett år för att barnen inte skulle tvingas till pappan av polisen.

Skadeståndet gäller fem års tid och omfattar bland annat psykiskt lidande, kränkning och onödiga boendekostnader.

Ljusdals kommun anser inte att det finns några skäl att betala pengar till familjen. Dels hävdar kommunen att det inträffade för över tio år sedan och är helt eller delvis preskriberat.

Kommunens juridiska ombud framhöll också att även en annan kommun var inblandad i familjens ärende, och att Ljusdals kommun skött sitt åtagande, som var en del av en större helhet.

Mer läsning

Annons