Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma förlorar mot kommunen

Omsorgsnämnden har inte vållat barnfamiljen psykiskt lidande och kränkning, enligt domen.

Annons

Tidningen har tidigare rapporterat om barnfamiljen som krävt Ljusdals kommun på drygt 3,5 miljoner kronor i skadestånd. Familjen anser att kommunen har brustit i handläggningen av barnavårdsärenden och därmed orsakat familjen skada och kränkning.

Det var i slutet av 1990-talet som mamman avbröt umgänget mellan barnen och deras far för att hon misstänkte att barnen for illa.

Det begärda skadeståndet skulle bland annat täcka psykiskt lidande, kränkning och onödiga boendekostnader, eftersom mamman och barnen höll sig gömda för att barnen inte skulle tvingas till pappan.

Hudiksvalls tingsrätt som nu har prövat fallet, ger inte mamman och barnen rätt på någon punkt.

Dels slår tingsrätten fast att det som skedde före oktober 1999 är preskriberat. Men inte heller för händelser efter det, får mamman och hennes barn gehör.

Tingsrätten anser att de domstolar som hanterat frågor om umgänge har haft tillgång till alla uppgifter om barnen som omsorgsnämnden haft och som har varit av betydelse för prövningen. Dessutom har mamman haft tillfälle att lägga fram egna uppgifter i de rättegångarna, konstaterar tingsrätten.

Enligt domen ska familjen nu i stället betala kommunens rättegångskostnader på drygt 62 000 kronor.

Mer läsning

Annons