Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritet för mjuk linje om Bommars

Ljusdals kommun kommer inte att köra över protesterande grannar genom att utöka områdesbestämmelserna för att Bommars i Letsbo ska bli världsarv snarast möjligt.

Annons

Landshövdingen Barbro Holmberg var i förra veckan i Ljusdal för att försöka medla om ärendet i Letsbo eftersom det hävdas att kommunen fördröjer eller äventyrar hela världsarvsfrågan med hälsingegårdarna om inte områdesbestämmelserna kring Bommars utökas.

Resultatet av nämnda möte blev tvärtom att majoriteten av kommunstyrelsens ledamöter på torsdagen valde den mjuka linjen och håller frågan öppen utan att begära utökning av områdesbestämmelserna.

– Vi har hört att ägarna till Bommars är beredda att dra sig ur världsarvssatsningen om grannarna körs över med utökade områdesbestämmelser, sa kommunalrådet Roland Bäckman (S).

Helena Brink och Maj-Britt Tönners, båda (C), var de enda som hävdade att kommunen ska fullfölja länsstyrelsens begäran om utökning.

– Med det här alternativet äventyrar vi hela världsarvsfrågan som är så viktig ur många aspekter för hela Hälsingland, sa Helena Brink och framhöll att ägarna till Bommars inte har för avsikt att dra tillbaka sin medverkan.

Mer läsning

Annons