Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt ägande ger mera

/
  • Jakob Silén, till vänster, och Bengt Larsson från Järvsövind sa att så fort det börjar byggas vindkraftverk i Ljusdals kommun ska Järvsö vind vara med.

Möte i Ljusdal om delägarskap i vindkraftsanläggningar och hur det kan bidra till lokal utveckling.

Annons

– Vår affärsidé är så mycket lokalt ägande som det går, sa Jakob Silén från Järvsövind AB, vid ett möte i Ljusdal om lokal utveckling genom delägarskap i vindkraftsanläggningar.

Vid mötet deltog, förutom Järvsövind, även företrädare för Eolus vind AB, som projekterar, uppför och förvaltar vindkraftsanläggningar, oftast mindre sådana.

Rolf Landström, vindkraftskonsult och tidigare näringslivschef i Ockelbo kommun, berättade om vindkraftssatsningar i Ockelbo.

Eolus, som finns på tio platser i Sverige och baltstaterna, har hittills byggt 360 vindkraftverk, bland annat de tre i Arbrå. De bygger nu nio kraftverk i Nordanstig.

Jakob Silén och Bengt Larsson från Järvsövind, som ska äga och förvalta vindkraftverk, berättade att de ska köpa in sig i ett av verken i Bergsjö för att lära sig mera och när det börjar byggas i Ljusdals kommun ska de vara med.

Rolf Landström berättade att Ockelbo kommun tidigt var ute och satsade på vindkraft.

Det blir mycket kringeffekter och skapar en enorm företagaranda, sa han.

Hans råd till Ljusdals kommun är att "hänga på medan det är aktuellt".

– Om ni i Ljusdals kommun har planerat 300 verk, så sätt igång, sa han.

– För vindkraften kommer att bli en lönsam kraftkälla.

Mer läsning

Annons