Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal mat ger tillväxt

/
  • Marianne Pallars, till höger, berättar om hur ostarna från Jarseost i Järvsö kommer till.

Generösare upphandlingsregler öppnar för att lantbruksföretag i Hälsingland kan vidareförädla sina produkter och slåss med livsmedelsjättarna.

Annons

– Vi har ett 200-tal leverantörer som är på gång i Gävleborg, säger Ylva Olofsson, Rengsjö, projektledare inom den ideella föreningen Hälsingelivs.

Det var på lördagen inspirationsdag hos Pallars i Hiklack, Järvsö, som 2007 började med osttillverkning och säljer sina produkter under namnet Jarseost. Ägaren Marianne Pallars visade hur delikatessostar framställs för nio kvinnor som har anknytning till lantbruksnäringen och som vill utveckla sina gårdar.

– Hälsingelivs har mobila anläggningar för både ost och chark som vi lånar ut. På så sätt får den som har en idé pröva på och komma igång innan det investeras i en fast utrustning hemmavid, berättade Ylva Olofsson.

Ylva Olofsson framhåller att det handlas för 153 miljoner kronor årligen till kommunernas storkök i regionen och att det därmed finns en stor tillväxtpotential.

Anne Eriksson i Storvik är en före detta Järvsöbo som vid tiden runt millennieskiftet drev avbytarföretaget Agripool i Järvsö. Hon har nu planer för att vidareförädla mycket av den mjölk som den egna gården får från det 40-tal kor som finns där.

– Bra att vi kan få gå en utbildning som den här i vårt eget län och inte behöva åka till Jämtland eller någon annan plats.

Mer läsning

Annons