Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsborna väljer diesel

/
  • Det såldes 540 nya bilar i Ljusdals kommun under fjolåret. 68 procent var dieselbilar.

Nybilsköparna väljer diesel. I Ljusdal var andelen dieselbilar av nyförsäljningen 68 procent under fjolåret. Etanolboomen har helt avstannat.

Annons

Det har skett en kraftig förändring av bilköparnas vanor under de senaste åren. Numera väljer nybilsköparen en dieselbil.

Bland miljöbilarna var det etanol som dominerade för några år sedan. 68 procent av miljöbilarna var etanolbilar för tre år sedan. Sedan dess har etanolbilsförsäljningen rasat. I fjol var 13 procent av miljöbilarna etanolbilar. Det här är dystra siffror för de bensinstationer som tvingades att investera i något miljöbränsle och där de flesta valde etanol.

Men att allt flera väljer diesel är också ett steg mot bättre miljö. De genomsnittliga koldioxidutsläppen bland nya bilar har minskat med en fjärdedel under de fem senaste åren.

Men fortfarande är hälsingarna inte lika flitiga miljöbilsköpare som genomsnittssvensken. Miljöbilsandelen i riket är 40,2 procent. Ingen hälsingekommun nådde över 40 procent miljöbilar under 2011.

Men när det gäller dieselbilar är situationen annorlunda. Rikssiffran 61,5 procent dieselbilar överträffas av samtliga hälsingekommuner. I Ovanåker och Hudiksvall handlar det om över 70 procent dieselbilar bland nyregistreringarna.

Mer läsning

Annons