Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsborna kan hantera ljusen

/
  • Det gäller att vara försiktig med adventsstaken och andra levande ljus till jul, säger Peter Nystedt på räddningstjänsten.

Lägenhetsbränderna ökar kraftigt i december månad – men inte i Ljusdal. Man får gå tillbaka till 2005 för att hitta den senaste julrelaterade lägenhetsbranden i kommunen.

Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rapporterar om brandfarorna inför julen. Enligt statistiken fyrdubblas lägenhetsbränderna i december jämfört med månaden innan.

Det är den flitiga användningen av levande ljus är orsaken.

Det börjar redan i advent och fortsätter sedan under den mörka årstiden med tonvikt på julmånaden.

Vad är det då som gör Ljusdalsborna bättre än övriga landet?

– Kanske det är vårt förebyggande arbete som gett resultat, kanske vi är mer riskmedvetna. När det gäller tillbud händer det säkert saker som inte kommer till vår kännedom, säger räddningschef Peter Nystedt som möjliga förklaringar.

De riktigt brandfarliga adventsstakarna med torrmossa är ovanliga numera. Självsläckning på ljus förhindrar att de brinner ner helt.

Men misstag, glömska och i bland okunskap kan få enorma konsekvenser. Det är då som ett tillbud ska stanna vid just ett tillbud och inte utvecklas till en stor brand.

En fungerande brandvarnare är ofta skillnaden då det stannar vid tillbud.

– Men det räcker inte med att ha brandvarnare hemma, den ska fungera också. Vi är övertygade om att många brandvarnare i hemmen inte fungerar, säger insatsledare Bengt-Olov Wennberg.

– Gör det till rutin att byta batteri i brandvarnaren till första advent, säger Peter Nystedt.

En fungerande brandsläckare i bostaden ser räddningstjänsten som en självklarhet.

Mer läsning

Annons