Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsbo i fängelse för yxslag mot sambo

En Ljusdalsbo i 50-årsåldern döms till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning. Han har bland annat slagit sambon med en yxa.

Annons

Förutom fängelsestraffet döms mannen att till den nu före detta sambon betala 45 000 kronor i skadestånd varav 40 000 är ersättning för kränkning. Av domen framgår det att kvinnan bland annat har tvingats sjukskriva sig efter allt våld från Ljusdalsbon.

De sex hot- och misshandelstillfällena (varav det sista i Ljusdal) som åtalet handlade om anser rätten vara styrkta.

Från 1 juli 2014 till 29 maj i år har mannen vid dessa tillfällen bland annat slagit kvinnan med knytnävarna och hotat henne till livet med till exempel en kofot.

Enligt domen från Hudiksvalls tingsrätt har kränkningarna föregåtts av att kvinnan sagt att hon vill lämna mannen vilket ska ha gjort honom vansinnig. Den dömda Ljusdalsbon förnekar detta resonemang.

Vid det sista tillfället, som domen gäller, ska en yxa ha använts vid misshandeln då kvinnan fick ta emot slag från dess baksida.

Då hotade den nu dömde Ljusdalsbon kvinnan med att han skulle döda henne.

Skriftlig bevisning i målet har varit journalutdrag, fotografier, rättsintyg och sms-trafik. Den yxa som ska ha använts vid nämnda misshandel finns bland fotografierna. Vidare har vittnen hörts och tingsrätten anser att kvinnans redogörelser har varit trovärdiga.

Den dömda mannen nekar till gärningarna men har, enligt domen, gått med på att betala 15 000 kronor för kränkningarna och 3 000 för sveda och värk.

Mannen avtjänar sedan dagarna efter yxangreppet mot före detta sambon ett fängelsestraff för tidigare gärningar som bland annat narkotikabrott. Friges han från det innan den nu aktuella domen vinner laga kraft ska han, enligt den senaste domen, omedelbart häktas i väntan på ny fängelsevistelse.

Mer läsning

Annons