Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdals sjukhus donerar till flyktinghjälp: "Många som behöver sjukvård"

/

Ljusdals sjukhus har på initiativ av läkare Isabelle Bourghardt donerat sjukvårdsmaterial för att hjälpa de hundratals transitflyktingar som befinner sig i huvudstaden.

Annons

Isabelle Bourghardt är läkare på Ljusdals sjukhus. På nyheterna hade hon sett hur hundratals transitflyktingar, alltså flyktingar som ska söka asyl i något annat land än Sverige, skulle huseras i Fryshuset i Stockholm.

– Jag hade sett att det låg barnfamiljer på gatan vid Centralstationen och kände att det var dags att göra någonting, ingen kan göra allt själv, men alla kan bidra med någonting, säger hon.

Läs också: Skoglunds kalas gav pengar till behövande

Isabelle Bourghardt kommer från Stockholm och då hon skulle åka hem för ett tag bestämde hon sig för att bidra.

Många av flyktingarna behöver hjälp med sjukvård, så Isabelle bestämde sig för att be Ljusdals sjukhus om hjälp med donationer av sjukvårdsmaterial.

– De har till exempel donerat handskar, alsolsprit och sterila kompresser, berättar Isabelle och fortsätter:

– De (sjukhuset) var väldigt behjälpliga och ville hjälpa till så gott de kunde. Självklart är det svårt i sådana här lägen att donera läkemedel – ur juridiska synpunkter, men vi har fått mycket annat material som har varit till hjälp för flyktingarna.

Huseringen i Fryshuset varade bara under några dagar, nu får flyktingarna hjälp med sjukvård, mat och sovplats på Nobelberget i Nacka. Lokalerna har lånats ut av en privatperson och på plats finns sjukvårdpersonal, tolkar, jurister och andra som vill hjälpa flyktingarna.

– Det är ganska många som behöver sjukvård, ungefär en tredjedel som kommer in behöver hjälp i någon form. De flesta är inte jättesjuka, men det kan handla om övre luftvägsinfektioner, men också sårskador på fötterna eftersom de har gått så långt.

– Det största problemet är dock de kroniskt sjuka som inte haft tillgång till läkemedel under sin färd. Framförallt patienter med diabetes och astmatiker har haft stora bekymmer, säger Isabelle Bourghardt.

LÄS MER om hjälpinsatser:

TV+TEXT: Mellanstadieelever bakar för att hjälpa flyktingar

Bollen sattes i rullning

Konsert gav 18 500 till människor på flykt

Mer läsning

Annons