Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal säger ja till regionkommun

/
  • Kommunfullmäktige debatterade frågan om att tillstyrka bildandet av en regionkommun i en timme och 20 minuter.

Ljusdals kommunfullmäktige tillstyrkte att landstingsfullmäktige ansöker om att bilda regionkommun, men först efter en lång debatt och votering.

Annons

Voteringen slutade med röstsiffrorna 25 ja mot 14 nej. Två ledamöter avstod från att rösta. Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialradikala demokraterna reserverade sig emot beslutet.

– Det här har det varit mycket diskussioner om under lång tid, nu är förslaget att Gävleborg bildar en regionkommun. Om vi framöver går ihop med ytterligare någon kan det vara bra att ha erfarenheten som regionkommun, sa Roland Bäckman (S), kommunstyrelsens ordförande, och yrkade bifall.

Oppositionsledaren Lars Molin (M), ville att Ljusdals kommun avstyrker förslaget.

– Grunden är att vi behöver vara fler invånare för att bedriva bra sjukvård och utbildning. Och vi har inte ökat underlaget om vi bildar en regionkommun. Innan vi tar beslut bör vi jobba vidare med de tidigare förslagen.

– Vi i SRD är skeptiska, vi tror inte på att allt blir bättre ju större organisation man har, sa Leif Hansen och yrkade avslag.

Harald Noreus (FP), som yrkade avslag, kunde inte begripa varför Gävleborg inte bjöd in Jämtland och Västernorrland till förhandlingar om att bilda storregion.

Willy Eriksson (politisk vilde) sa att han tror vi måste vara med i större sammanhang.

Per-Olof Svensson (S) tror på en sammanslagning med Dalarna och Uppsala senare.

– Vi behöver hitta en rikare friare. Det går inte att slå ihop två som har det dåligt ställt och tro att det blir bättre.

Mer läsning

Annons