Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal nobbar extra val

Det verkar vara svårt att få till en politisk majoritet i Ljusdals kommun. Men lösningen blir inte att som första kommun i Sverige utlysa extra val.

Annons

Socialdemokraterna har deklarerat att de inte vill se något extra val bland annat beroende på att det inte garanterar någon nämnvärd förändring i maktförhållandet.

Samma inställning har den borgerliga alliansen i Ljusdals kommun.

Och det finns fler skäl till detta. Valmyndigheten berättar att ingen annan svensk kommun har haft extra val och ett sådant tar minst tre månader att genomföra. Enligt Karin Höglund, administrativ chef på kommunstyrelseförvaltningen, blir det också dyrt.

– Grovt uppskattat en miljon kronor. Kommunen får förutom egna kostnader i sådana fall även stå för det som länsstyrelsen och valmyndigheten gör, säger Karin Höglund.

Den borgerliga alliansen har beslutat att bjuda in S, V och SRD var för sig för att diskutera hur kommunen ska styras fram till valet 2014.

– Vi vill veta hur de ser på eventuellt majoritets- eller minoritetsstyre. Vi vill återigen trycka på om den motion som vi skrivit om nytt politiskt klimat och som ännu inte varit uppe för behandling, säger oppositionsrådet Lasse Molin (M).

Kenneth Forssell (V), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, har inte hunnit reflektera över inbjudan från de borgerliga partierna.

Örjan Fridner, ordförande i S-arbetarekommunen, hänvisar till kommande möte med V och ett internt styrelsemöte till helgen.

Mer läsning

Annons