Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal måste följalagen i vattenfråga

Kunderna som betalar vatten- och avloppstaxa får stå för kostnaderna för dagvattnet som kommunen borde betala för. Därför ska Ljusdals kommun och dess vattenbolag skapa en dagvattenstrategi som är mer anpassad till den nya lagen på området.

Annons

– Det här rör sig om ett antal hundra tusen kronor per år som medför att vi kan frigöra medel till att underhålla det eftersatta spillvattenledningsnätet, säger Sven-Arne Persson, driftchef på Ljusdal Vatten AB.

Grovt förenklat går det att säga att kommunens gatuverksamhet har sluppit undan att betala för den kostnad som uppstår när dagvattnet från asfalterade gator och parkeringar måste ledas och renas.

Men kostnaderna finns där och pengarna har hittills tagits från taxekollektivet, det vill säga fastighetsägare som betalar anslutningsavgifter och kontinuerliga va-avgifter.

– Och då blir det så att en del pengar som egentligen skulle ha gått till att underhålla renvatten- och spillvattennätet i stället har använts för dagvattenhanteringen. Intäkterna från fastighetsägarnas dagvattenavgifter täcker bara en bråkdel av de totala kostnaderna, säger Sven-Arne Persson.

Mer läsning

Annons